Advarer mot spansk finanskrise neste år

Analytikere tror Spania kan bli nødt til å be om kriselån - allerede i 2013.

TUNGT: Den økonomiske situasjonen i Spania blir stadig vanskeligere å bære. Nå tror eksperter at smellen - og behovet for internasjonal hjelo - kan komme allerede neste år.<br/><br/>
TUNGT: Den økonomiske situasjonen i Spania blir stadig vanskeligere å bære. Nå tror eksperter at smellen - og behovet for internasjonal hjelo - kan komme allerede neste år.

Spanias utenlandsgjeld vokser. Samtidig står spanske banker på vaklende grunn på grunn av eiendomsboblen og omfattende mislighold av lån. Samtidig er landet falt tilbake i økonomisk resesjon, noe som betyr at økonomien ikke vokser.

Det får ekspertene til å slå alarm.

Skeptiske investorer

Edward Hugh, en uavhengig analytiker med base i Barcelona, hevder at investorer er overbevist om at Spania vil måtte restrukturere utenlandsgjelden sin en eller annen gang i løpet av de ti neste årene.

Men krisen kan dukke opp tidligere, fremholder han.

– Alt dette kan komme neste år. Jeg tror ikke det er noen reell sjanse for at de greier 3 prosents underskudd neste år, sier Hugh, som heller ikke tror at Spania vil greie å snu nedgang til vekst eller skape flere arbeidsplasser i 2013.

– Jeg tror ikke vi vil se noe særlig vekst i Spania i løpet av de neste fem årene. Vi kommer til å få to år med resesjon akkurat nå, deretter vil vi i beste fall få to år med beskjeden vekst, og så vil vi kunne få en ny resesjon, spår Edward Hughs.

Hugh ser altså svart på den ferske konservative regjeringens forsøk på å rette opp i noe av budsjettubalansen.

Målet er å få budsjettunderskuddet ned i 5,3 prosent i år, og 3 prosent neste år. Det skal landet få til gjennom innsparinger på 27 milliarder euro, som skal dekkes inn med velferdskutt og skatteøkninger i årets budsjett.

Strafferenter

Men samtidig støter landet på samme problem som blant annet Hellas: Uten økonomisk vekst og med stadig høyere arbeidsløshet svikter statens inntekter. Dermed blir det stadig vanskeligere å nå budsjettmålene. I tillegg fortsetter utenlandsgjelden å stige.

I år er den ventet å komme opp i hele 79,8 prosent av bruttonasjonalprodukt. I fjor lå den på 68,5 prosent.

Da fjorårets budsjettunderskudd på 8,5 prosent ble kjent nylig - samtidig som det ble klart at Spania igjen er falt tilbake i resesjon, straffet finansmarkedene landet ved å kreve høyere rente på spansk statsgjeld.

- Ingen umiddelbar fare

Likevel mener økonomen Raj Badiani i IHS Global Insight mener at Spania ikke er i noen umiddelbar fare. Det har blant annet massive lån fra Den europeiske sentralbanken (ECB) sørget for. Lånene har en svært lav rente og har gått til å styrke likviditeten til europeiske banker, blant annet i Spania.

Men litt lenger fram øker farene for at spansk økonomi vil gå helt i stå, ifølge økonomieksperten.

– Risikoen er ventet å bli større i 2013 med et Spania som herjes av en ødeleggende kombinasjon av langvarig økonomisk nedgang, utfordrende finansielle krav, et arbeidsmarked som er nær ved å gå til grunne og en banksektor som sliter med å kontrollere stadig mer utsatte verdier innen eiendomsmarkedet, advarer Badiani i et intervju med AFP.

Les også: Generalstreik i Spania

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå