– Er betydelig usikkerhet

Den lave kapitalgraden i en del søreuropeiske banker utgjør et problem også for DNB, mener DNB-sjef Rune Bjerke. Han sier strid i sektoren gjør at et strengere regelverk lar vente på seg.


<p><b>VENTER PÅ REGELVERK:</b> DNB-sjef Rune Bjerke mener det er bra for norske banker om det blir stilt strengere krav til kapital i europeiske banker.</p>

VENTER PÅ REGELVERK: DNB-sjef Rune Bjerke mener det er bra for norske banker om det blir stilt strengere krav til kapital i europeiske banker.

– Det du ser er at det foregår en drakamp mellom europeiske land og til dels USA innad i Basel-komiteen, sier Bjerke til E24.

Han viser til det varslede Basel 4-regelverket, som skal være en ny standard for kapitalgraden til bankene. Målet er å gjøre faren for en finanskrise mindre i fremtiden.

Regelverket skulle komme i januar, men er nå utsatt minst til mars.

DNB-sjefen som onsdag var vert for storbankens årlige industrikonferanse, sier det er tydelig at ikke alle ønsker endringene velkommen.

Følg industrikonferansen direkte her.

– Striden tyder på at det ikke er alle som er like positive til at man skal stille et minstekrav til europeiske banker som er strengere enn i dag. Det gjelder særlig for banker sørover i Europa og for enkelte i kontinentaleuropa, sier Bjerke.

– Så det er betydelig grad av usikkerhet om hvordan reguleringene kommer til å se ut, legger han til.

Fare for stabiliteten

I fjor var det mye trøbbel særlig for banker i Tyskland og Italia.

Markedsverdien til giganten Deutsche Bank, som lenge har vært i hardt vær, raste da det kom signaler om at amerikanske myndigheter ville ilegge banken en bot på 14 milliarder dollar for dens rolle i finanskrisen i 2008.

Like før jul kom meldingen om et forlik på litt over halvparten, 7,2 milliarder dollar, eller 63 milliarder norske kroner.

Den negative kursutviklingen i Deutsche Bank spilte også over på Oslo Børs.

– Det skyldes at store banker representerer en fare for hele den finansielle stabiliteten. Derfor er det så utrolig viktig å bygge opp mer kapital i hele Europas bankvesen. Det har vi gjort i Norge, og det håper vi i større grad kommer til å skje i landenes rundt oss, sier Bjerke.

Han viser til at norske banker har bygget opp betydelig grad av kapital de siste årene, og at det derfor ville vært en fordel for DNB om også de andre bankene kommer etter.

– Men også for tilliten til finasiell stabilitet. For vi ser at veldig lite uro skal til før du får betydelig markedsfrykt knyttet særlig til store banker i Tyskland og Italia.

Må gjenvinne tilliten

I Italia har det lenge vært usikkerhet knyttet til banksektoren, og den siste tiden særlig til verdens eldste bank, Monte dei Paschi.

Før jul ble det kjent at den italienske staten har klargjort en redningspakke verdt 20 milliarder euro - inntil 180 milliarder norske kroner - for denne og en rekke andre kriseutsatte banker.

Bjerke mener det er flere ting som må til for å stabilisere den italienske banksektoren og bankene i Europa forøvrig. 

– Jeg tror det hjelper med en positiv utvikling i makroøkonomien i USA og Europa. Og det hjelper å få mindre uro og fryktknyttet til Asia, sier Bjerke.

– Men først og fremst må banksektoren få gjenvunnet den tapte tilliten etter finanskrisen, og da må det bygges mer kapital, særlig i de kontinentaleuropeiske bankene.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå