Vil unngå finanskrise-domino: Foreslår at Wall Street-banker splittes opp

Store investeringsbanker bør skille ut sine mest risikable forretningsområder i egne holdingselskap med mye kapital i ryggen, mener amerikansk reguleringsmyndighet.


<p><b>MILLIARDHJELP</b>: Bank of America er blant storbankene på Wall Street som fikk milliarder av dollar i krisehjelp for å holde seg flytende i kjølvannet av finanskrisen.</p>

MILLIARDHJELP: Bank of America er blant storbankene på Wall Street som fikk milliarder av dollar i krisehjelp for å holde seg flytende i kjølvannet av finanskrisen.

Forslaget kommer fra visepresident Tom Hoenig i Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), et selskap eid av føderale myndigheter som har som mål å trygge innskudd i forretningsbanker i USA ved konkurser.

Hoenig foreslår at store banker flytter forretningsområdene med høyest risiko til egne holdingselskap – og at myndighetene innfører ekstra strenge kapitalkrav for disse selskapene.

Vil hindre dominoeffekt

Formålet er todelt. For det første mener Hoenig det vil gjøre bankene bedre rustet til å ta regningen selv ved et økonomisk smell, i stedet for at skattebetalerne må komme på banen med krisehjelp.

Beregninger viser at USA har brukt 245 milliarder dollar på å redde banker etter finanskrisen i 2007–2008.

For det andre kan holdingselskapene fungere som støtdempere som hindrer at sjokkfølger forplanter seg til hele finansnæringen, argumenterer FDIC-toppen.

– Hvert holdingselskap som driver med utradisjonelle banktjenester vil bli sin egen virksomhet, med egen styring og egen kapitalisering uavhengig av hovedbanken, forklarer Hoenig, ifølge Reuters.

Kan oppheve Dodd-Frank

I 2010 ble den såkalte Dodd-Frank-reformen innført av daværende president Barack Obama – en omfattende overhaling av reguleringen av finansbransjen i USA, blant annet med en ny instans som overvåker systemrisiko.

Men Hoenig mener strengere regulering og rapporteringsplikt har vist seg brysomt for bankene, og viser til at det rammer næringen bredt.

Om risikoinvesteringer heller trygges med spesifikke krav, slik han foreslår, mener han det kan være forsvarlig å løse opp i noen av disse reguleringene.

Fremtiden til Dodd-Frank-reformen er uansett uviss, ettersom president Donald Trump har lovet å vrake den – til sterke advarsler fra økonomer.

Ledende amerikanske finanseksperter har overfor E24 varslet finansiell katastrofe dersom det skjer.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå