Borr kjøper Transocean-rigger

Borr Drilling overtar 15 rigger fra Transocean, og seiler dermed opp som en av de større aktørene i markedet for oppjekkbare rigger.


<p><b>PÅ VENT:</b> Borr Drilling kjøper nå en rekke oppjekkbare rigger fra Transocean, til en pris på over 11 milliarder kroner. Bildet viser Transocean-riggen GSF Galaxy III (t.h.), som i fjor lå og ventet på oppdrag i skotske Cromaty Firth sammen med riggene Ocean Princess (t.v.) og Ocean Nomad.</p>

PÅ VENT: Borr Drilling kjøper nå en rekke oppjekkbare rigger fra Transocean, til en pris på over 11 milliarder kroner. Bildet viser Transocean-riggen GSF Galaxy III (t.h.), som i fjor lå og ventet på oppdrag i skotske Cromaty Firth sammen med riggene Ocean Princess (t.v.) og Ocean Nomad.

Tor Olav Trøims Borr Drilling har skrevet under en intensjonsavtale om å kjøpe 15 Transocean-rigger, ti eksisterende og fem som er under bygging.

Dermed seiler selskapet opp som et av de største innen oppjekkbare rigger, og blir en sentral aktør i markedet, kort tid etter at det startet opp.

Flere aktører har forsøkt å snappe opp billige rigger i det siste, etter en periode med overkapasitet i markedet, skrumpende ordrebøker og flere restruktureringer.

Shipping-magnaten John Fredriksen har blant annet kjøpt riggen West Mira, og vurderer å børsnotere riggselskapet Northern Drilling.

Prisen for Transocean-riggene er anslått til 1,35 milliarder dollar, eller 11,4 milliarder kroner. Summen inkluderer eksisterende ordrer og nedbetalinger til Keppel-verftet som bygger de siste fem riggene.

Henter inn penger

For å finansiere kjøpet henter Borr Drilling inn 800 millioner dollar eller nær 6,8 milliarder kroner gjennom å utstede 228.600 aksjer til 3,5 dollar per stykk.

Kjøpet skjer en uke etter at bransjebladet Upstream meldte at det var nær.

Les mer: Upstream: Trøims riggselskap nær milliardkjøp av Transocean-rigger

Borr Drilling har sikret seg solid kompetanse fra riggmarkedet, ved å hente inn tidligere Seadrill-finansdirektør Rune Magnus Lundetræ som konsernsjef. Lundetræ jobbet inntil nylig i DNB Markets.

I tillegg har Borr hentet Svend Anton Maier inn i ledelsen. Maier jobbet i Seadrill fra 2007 til i fjor.

Transocean har fortsatt rundt 40 rigger igjen etter å ha solgt jackup-riggene til Borr. Ifølge egne nettsider har Transocean 30 rigger for ultradypt vann, 7 rigger for tøft miljø, samt tre halvt nedsenkbare rigger for dypt vann og seks for mellomdypt vann.

Fortsatt har Borr et stykke igjen til å matche Seadrills flåte, som er på 64 rigger, halvparten av dem oppjekkbare.

 <p><b>KJØPER RIGGER:</b> Flere aktører jakter på billige rigger i et svakt marked. Nå skal Tor Olav Trøim-selskapet Borr Drilling kjøpe 15 oppjekkbare borerigger fra Transocean. Her er Trøim (t.h.) avbildet sammen med skipsreder John Fredriksen.</p>

KJØPER RIGGER: Flere aktører jakter på billige rigger i et svakt marked. Nå skal Tor Olav Trøim-selskapet Borr Drilling kjøpe 15 oppjekkbare borerigger fra Transocean. Her er Trøim (t.h.) avbildet sammen med skipsreder John Fredriksen.

Verdt 2,5 milliarder

Borr Drilling ble i desember notert på OTC-markedet på Oslo Børs, og selskapet har nå en markedsverdi på 2,5 milliarder kroner.

Til sammenligning har storebror Seadrill, som er børsnotert i Oslo og New York, en markedsverdi på 6,3 milliarder kroner.

Transoceans flåte av oppjekkbare rigger er listet opp på selskapets nettsider:

 • GSF Consellation I
 • GSF Consellation II
 • GSF Galaxy I
 • GSF Galaxy II
 • GSF Galaxy III
 • GSF Monarch
 • Transocean Andaman
 • Transocean Ao Thai
 • Transocean Honor
 • Transocean Siam Driller
Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå