Trump-fallet «kostet» verdens 500 rikeste nesten 300 milliarder

Onsdagens børsfall på Wall Street gikk hardt ut over papirformuene til verdens rikeste.


<p><b>RAMMET AV BØRSFALL:</b> Arkivbilde av Facebook-gründer og sjef Mark Zuckerberg.</p>

RAMMET AV BØRSFALL: Arkivbilde av Facebook-gründer og sjef Mark Zuckerberg.

Ifølge Bloombergs milliardærindeks ble papirformuene til verdens 500 rikeste personer barbert med 35 milliarder dollar onsdag da politisk uro i USA førte til børsfall.

Det tilsvarer vel 294 milliarder norske kroner basert på dollarkursen torsdag morgen.

Verst gikk det ut over Facebook-gründer Mark Zuckerberg som «tapte» to milliarder dollar som følge av Facebook-aksjens fall på 3,3 prosent.

Men det er ingen grunn til grenseløs medfølelse med verdens rikeste etter børsfallet i går.

Pluss hittil i år

De fleste på listen har, tross onsdagens børsuro, solide plusstall så langt i år.

Nevnte Zuckerberg har økt papirformuen sin med 12,3 milliarder dollar og er god for 62,3 milliarder dollar.

Den eneste av de ti rikeste på Bloombergs liste med negativ utvikling i formuen så langt i år er kjendisinvestoren Warren Buffett med en nedgang i formuen på 417 millioner dollar til 72,7 milliarder dollar.

Microsoft-gründer Bill Gates er den rikeste på listen med en formue på 86,8 milliarder dollar.

Trump-uro

Fallet på Wall Street kom i kjølvannet av New York Times avsløring tirsdag, om at den nå sparkede FBI-sjefen James Comey skal ha skrevet et notat etter et møte med USAs president Donald Trump i februar.

I notatet kommer frem at Trump skal ha bedt Comey om å droppe etterforskningen av den daværende nasjonale sikkerhetsrådgiveren Michael Flynn.

At Trump forsøkte å slå tilbake onsdag kveld, virker ikke å ha hatt noen betryggende effekt på aksjemarkedet, som bare fortsatte å falle helt til stengetid.

Trussel mot presidentskapet

Avsløringen omtales av flere som en eksistensiell trussel mot Trumps presidentskap – og bevis på at presidenten har forsøkt å påvirke justisdepartementets etterforskning av presidentens støttespillere og deres bindinger til Russland.

Wall Street har vært svært positive til Trumps planer for den amerikanske økonomien, og spesielt den mye omtalte skattereformen. Nå frykter flere og flere at disse planene kommer i andre rekke.

─ Vi snakker ikke lenger om finanspolitisk stimulans, og vi snakker ikke om skattekutt for bedrifter lenger, uttalte Commerzbank AG-strateg, Max Kettner, til Bloomberg TV onsdag.


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå