Feds nestsjef advarer Trump mot å endre på bankreformen

Ett av Trumps valgløfter var å fjerne båndene som ble lagt på bankene etter finanskrisen - farlig mener nestsjef i Fed.


<p><b>FINANSKRISEN:</b> 9. oktober 2008 falt Dow Jones Industrial Average med 678.91 poeng og stengte for første gang siden 2003 under 9.000 poeng. Åtte og et halvt år senere er Dow Jones over 20.000 poeng.</p>

FINANSKRISEN: 9. oktober 2008 falt Dow Jones Industrial Average med 678.91 poeng og stengte for første gang siden 2003 under 9.000 poeng. Åtte og et halvt år senere er Dow Jones over 20.000 poeng.

Stanley Fisher, nestsjef i den amerikanske sentralbanken (Fed), mener at endringer i «Dodd-Frank», vil være en trussel mot hele det finansielle systemet.

Det kom frem i et intervju gjort med TV-kanalen CNBC fredag.

«Dodd-Frank» er en lov som ble innført i USA i 2010, som hadde for mål å legge bånd på de store bankene, for å unngå en ny krise.

– Vi ser ut til å ha glemt at vi hadde en finanskrise, som ble forårsaket av praksisen i bankene, og andre deler av det finanssystemet, og som påførte vår økonomi store skader, uttalte Fischer til TV-kanalen.

– Flere millioner mennesker mistet jobbene sine, og millioner av mennesker mistet sine hjem, fortsatte han.

Nye regler

Donald Trump, og finansminister Steven Mnuchin har begge tatt til orde for å avvikle loven, blant annet for å redusere det de omtaler som unødvendig byråkrati.

Det forventes at Trump fredag vil legge frem forslag til hvordan å avvikle reguleringene.

Blant annet sikter Trump inn på å fjerne reglene som i dag gjør at bankene må legge frem en årlig rapport der det kommer frem hvordan bankene skal avvikle driften dersom de går konkurs.

På denne måten kan amerikanske styresmakter overvåke hvorvidt en eventuell kollaps vil få store ringvirkninger eller ikke.

 <p><b>PROTESTER:</b> I begynnelsen av februar i år ble det gjennomført protester i New York mot Trumps forslag om å fjerne Dodd-Frank</p>

PROTESTER: I begynnelsen av februar i år ble det gjennomført protester i New York mot Trumps forslag om å fjerne Dodd-Frank

Fed-sjef Fisher er på sin side overbevist om at det vil være svært lite klokt å fjerne reguleringene.

– Å fjerne endringer som ble laget for å styrke strukturen i finanssystemet er svært farlig, sa Fisher.

Kritisk professor

Det er ikke bare Fisher som er kritisk til å fjerne «Dodd-Frank».

Simon Johnson professor i global økonomi ved Sloan School of Management ved Massachusetts Institute of Technology (MIT), uttalte i november i fjor at konsekvensene kunne bli store dersom loven ble fjernet.

– USA styrer igjen mot finansiell katastrofe, sa Johnson til E24.

– Alle andre i verden bør forberede seg på skaden dette vil gjøre, sa han.

Johnson har også tidligere vært sjeføkonom i Det internasjonale pengefondet, IMF.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå