Selskap bak Funcom-analyser knyttes til «norsk» studentbedrift

Alle trådene i saken om Prestigo Research peker mot samme mann: Den skotske eieren av et mini-analysehus startet av en norsk student.


<p><b>GRÜNDEREN:</b> Toni Yordanovs er en nøkkelperson i Prestigo. Innfelt er hans profil hos det betydelig mindre selskapet Indep Research.</p>

GRÜNDEREN: Toni Yordanovs er en nøkkelperson i Prestigo. Innfelt er hans profil hos det betydelig mindre selskapet Indep Research.

Denne uken har E24 påvist betydelige usannheter hos Prestigo Research – et selskap som har distribuert analyser av Funcom mot betaling fra selskapet.

Prestigo har blant annet skrytt på seg ansatte, partnerskap og et udokumentert omfang av virksomheten.

I etterkant av dette skal selskapets angivelige sjefanalytiker Owen Spencer ha forlatt selskapet.

Vi har tidligere pekt på flere feilaktige opplysninger om Spencer.

Han har blant annet på LinkedIn oppført å ha studert regnskapsføring og finans på Westerdals School of Communications – et studie skolen aldri har tilbudt.

Men Spencer fremstår uansett ikke som den mest sentrale personen bak Prestigo.

Et navn som stadig har dukket opp i arbeidet med Prestigo-komplekset, er Toni Yordanov i selskapet Indep Research.

Studentbedrift

E24 er kjent med at Yordanov har vært kontaktpunktet til Prestigo Research inn mot Funcom.

I en podkast som fantes tilgjengelig på nettet (men som har blitt fjernet etter at E24 startet arbeidet med denne saken), presenteres Yordanov også som grunnlegger av Prestigo Research.

Dersom man trykker på e-postlenken til Owen Spencer i Prestigos Funcom-rapporter, ser man at man i realiteten sender e-post til toni.yordanov@indepresearch.com.

Saken fortsetter under bildet ...

 <p><b>SAMME TELEFONNUMMER:</b> Owen Spencer og Indep Research (innfelt skjermdump fra indepresearch.com).</p>

SAMME TELEFONNUMMER: Owen Spencer og Indep Research (innfelt skjermdump fra indepresearch.com).

Mannen som oppga å hete Owen Spencer har i intervju oppgitt sitt peronlige telefonnummer til E24. Dette nummeret er samme nummer som står oppført som kontakt på Indep Research sine nettsider.

 <p><b>... OG SAMME E-POST:</b> Sender du en epost til Owen Spencer, går den egentlig til Toni Yordanov.</p>

... OG SAMME E-POST: Sender du en epost til Owen Spencer, går den egentlig til Toni Yordanov.

Indep er langt ifra noe stort analysebyrå.

Selskapet ble stiftet av den norske studenten Ola Sekkesæter og hans studiekamerat, og ifølge de offentlige britiske selskapsregistrene har det på høyden hatt fire unge ansatte, blant annet to nordmenn - og Toni Yordanov.

I praksis er det en slags studentbedrift med tilknytning til et skotsk universitet.

Begge de to nordmennene som har vært aktive i Indep Research, bedyrer at de ikke har noe med selskapet å gjøre.

– Jeg kan ikke hjelpe deg med hva som har skjedd de siste to årene, da må du snakke med Toni. Alt som har skjedd siden mai 2015, må du nesten ta med ham. Vi startet det sammen, men det er han som driver det daglige nå, sier Sekkesæter.

Indep har også tidligere fått enkelte analyser publisert i norske medier, deriblant på E24.

Eier Prestigo

I de britiske selskapsregistrene finnes det et aktivt Prestigo-selskap. Dette ble startet opp som Prestigo Global, skiftet senere navn til Morgan Scott Ltd., før det på tampen av februar ble gjort nok et navneskifte – denne gangen til Prestigo LTD.

Selskapet er eid og drevet av Toni Lyubomirov Yordanov, født i juli 1992, og har hatt adresse hos samme mann.

Prestigo LTD har hatt fritak for revisorplikten etter britisk lov, på grunn av begrenset størrelse.

Dette ble gitt for selskaper med årsomsetning under 6,5 millioner pund, eiendeler verdt mindre enn 3,26 millioner eller under 50 ansatte, og det er ikke forenlig med størrelsen som står beskrevet på selskapets nettsider.

Påståtte lekkasjer

På tampen av arbeidet med denne saken har vi en periode e-postkorrespondanse med Toni Yordanov, men intervjuavtale etter intervjuavtale går av ulike årsaker i vasken. Til slutt når vi Yordanov på telefon, men våre spørsmål blir ikke besvart og samtalen stadig brutt, angivelig på grunn av en dårlig linje.

Det Yordanov rekker å si, er at han kun er eier av Prestigo Global, og ikke Prestigo Research. Vi får aldri konfrontert ham med bevisene som tilsier det motsatte.

Yordanov opplyser skriftlig at han har avdekket lekkasjer av analysemateriale, samt ukjent aktivitet på sine servere. Konteksten for dette er heller uklar, men en tilsvarende melding ble senere lagt ut på Prestigo Research sine nettsider.

Under arbeidet med denne saken har stadig mer informasjon blitt fjernet, både på Prestigo Research og Indep Research sine nettsider. Dette inkluderer blant annet «analytikerprofiler» hos sistnevnte.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå