Greske aksjer lavest på 20 år

Krisen i Hellas har sendt greske aksjer til bunn-nivå.

STUP: På under fem år har Hellas-børsen falt 88 prosent i verdi. Her er en av de mange demonstrantene som har kritisert regjeringen for harde kutt.
STUP: På under fem år har Hellas-børsen falt 88 prosent i verdi. Her er en av de mange demonstrantene som har kritisert regjeringen for harde kutt.

Det er i disse dager en fullstendig politisk krise i Hellas, etter to år med demonstrasjoner, harde økonomiske kutt og høy arbeidsledighet. I helgen kulminerte det hele med et valg som skapte stor politisk ubalanse i landet.

Årevis med politisk og økonomisk krise har satt dype spor i samfunnet, noe som naturligvis har påvirket greske aksjer.

Tirsdag faller den greske børsen til det laveste nivået siden 1992, etter en nedtur på 3,6 prosent.

Siden toppen 1. november 2007 har aksjene falt med ufattelige 88,3 prosent.

Politisk kaos

Greske myndigheter har lovet å kutte hardt i landets utgifter, i bytte mot økonomisk krisehjelp.

Disse meget upopulære kuttene har vært frontet av partiene Nytt demokrati og PASOK. Dette førte til rekorddårlig oppslutning rundt de to moderate partiene.

Det var stor oppslutning helt på kanten av det politiske spekteret, og det høyreekstreme partiet Gyllent daggry fikk 6 prosents oppslutning og 19 seter i nasjonalforsamlingen.

Ekstreme uttalelser

Det venstreradikale partiet Syriza skal forsøke å danne ny regjering i Hellas.

Partiet som overrasket med å bli nest størst ved helgens valg på nasjonalforsamling, vil samarbeide med andre krefter på venstrefløyen.

Tirsdag ettermiddag gjorde lederen av Syriza det klart at de ikke er interessert i å opprettholde løftene til EU, ESB og IMF i forbindelse med redningspakken.

Samtidig ønsker partiet å nasjonalisere landets banker og ønsker en internasjonal etterforskning av legaliteten av gresk gjeld.

Dette førte til fall i de fleste verdipapirer verden rundt.

Les også:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå