– Det er offentlig flaggdag hos oss nå

Stord-ordfører Harry Herstad (Ap) håper Kværners storkontrakt kan være starten på vei ut av krisen.


<p><b>GLAD DAG:</b> Stord-ordfører Harry Herstad (Ap) forteller at flaggene går til topps i kommunen når hjørnestensbedriften får storkontrakt.</p>

GLAD DAG: Stord-ordfører Harry Herstad (Ap) forteller at flaggene går til topps i kommunen når hjørnestensbedriften får storkontrakt.

– Krisen er ikke over med dette, men kontrakten er et godt signal, sier Stord-ordfører Harry Herstad (Ap) til E24 før han tar turen til Kværner for å feire kontrakten på fem milliarder kroner rehabilitering av Njord-plattformen.

Selv om han ikke regner med at Kværner kommer til å ansette i bøtter og spann, håper han kontrakten vil gi positive ringvirkninger i kommunen.

– Det er en stor underskog av leverandører til Kværner hvor det kanskje er like mange arbeidsplasser. Helt objektivt så skal det kjøpes for milliarder som gjør at det drypper på bedriftene rundt og da begynner hjulene å snurre igjen, sier Herstad.

Og Stord-samfunnet har behov for at hjulene begynner å snurre igjen.

– Bakteppet er jo at vi har hatt betydelig ledighet i en toårsperiode. Det betyr at vi har all time low når det gjelder skatteinntekter og det motsatte på arbeidsledighet. Det går ut over alt og alle, forteller ordføreren.

– Enormt viktig

Også blant dem som jobber på Kværner Stord er gleden stor.

– Dette betyr enormt mye for oss, for regionen og ikke minst for leverandørindustrien, at vi har vist at vi er konkurransedyktige, sier Amram Hadida til E24.

Han er leder for verkstedklubben på Kværner Stord.

– Hvis vi ser tilbake de siste to-tre årene med nedbemanning i leverandørindustrien, gir dette den optimismen vi trenger. For oss som skal bygge dette er det enormt viktig. Det er en gledens dag for alle, sier han.

– Optimismen kommer tilbake

Når kommunens viktigste bedrift nå har fått storkontrakten på Njord håper han det vil gi en ny giv i kommunen.

– Når det kommer en stor kontrakt som dette så kommer optimismen tilbake. Det betyr veldig mye psykososialt. Det er offentlig flaggdag hos oss nå. Og når vi får så store ting, så ser vi at det er flere flagg på private stenger som går helt til topps, sier han.

Ifølge Herstad ligger arbeidsledigheten på Stord nå på rundt seks prosent.

Kommunen har, med begrensede midler, forsøkt å drive sin egen motkonjunkturpolitikk etter at oljebremsen satte inn for fullt gjennom å trappe opp kommunal byggevirksomhet.

– Dømt til samarbeid

Men budsjettene har fått merke at inntektene ikke vokser som tidligere.

– Tjenestenivået er veldig tøft og stramt styrt. Vi har holdt igjen og så har vi brukt penger på å bygge og vi har innført en veldig lav, men nødvendig, eiendomsskatt som går særskilt til investeringer, forteller Arbeiderparti-ordføreren.

Han understreker imidlertid at det er tverrpolitisk enighet om hovedlinjene i den økonomiske politikken i kommunen, med en unntaksperiode i hver valgkamp.

– Vi er dømt til samarbeid. Det bringer frem de voksne tankene hos folk. Her må vi stå sammen, forteller han.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå