Dette ventes av resultatsesongen på Oslo Børs

Neste uke sparker børsgigantene i gang rapportsesongen for første kvartal. Analytikerne spår at selskapene tjente mer, men mye avhenger av oljekjempen Statoil.


<p><b>NY RESULTATSESONG:</b> Fra og med neste uke kommer første kvartal-resultatene for de fleste store selskapene på Oslo Børs.</p>

NY RESULTATSESONG: Fra og med neste uke kommer første kvartal-resultatene for de fleste store selskapene på Oslo Børs.

Mens sesongen for selskapenes resultatrapporter allerede har startet på Wall Street, sparkes resultatsesongen her hjemme i gang neste uke når børskjemper som DNB, Yara og Hydro slipper tall.

For aksjemarkedet er en av de viktigste driverne hvor mye penger selskapene faktisk tjener, og hvilken vei utviklingen går.

På oljetunge Oslo Børs har inntjeningen fått en trøkk etter at oljeprisen ble mer enn halvert, men før selskapenes skal i ilden anslår analytikerkorpset at selskapene tjente mer i første kvartal.

Statoil drar lasset

Estimert vekst i justert resultat per aksje, der blant annet nedskrivninger er justert bort, er på 17 prosent i første kvartal sammenlignet med første kvartal i fjor, ifølge tall samlet inn og bearbeidet av aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets.

Det blir i så fall det andre kvartalet på rad med inntjeningsvekst år over år, etter en rekke kvartaler med fallende inntjening.

Som da utviklingen gikk i negativ retning er Statoil – det desidert største selskapet på Oslo Børs – og oljeprisen, avgjørende faktorer.

– Hadde man tatt ut Statoil hadde tallet vært minus. Statoil tjente nesten ingenting i Q1 i fjor, sier Harper til E24.

Oljeprisen bunnet ut på under 30 dollar fatet i første kvartal i fjor, men har siden den gang klatret til opp på 50-tallet. I Statoil har ledelsen i tillegg svingt sparekniven over investeringer og kostnader, og analytikerne ser for seg en økning i inntekter og overskudd.

– Statoil trekker snittet opp mye, og Hydro trekker snittet opp. Bortsett fra det er det mye som er relativt moderat. Innen oljeservice er det en del ting som er negativt, med blant annet Subsea 7 ned en god del, sier aksjestrategen.

– Ikke like spektakulært

Resultatutviklingen gjennom året vil ventelig bli dominert av Statoil.

Harper viser til at selskapet hadde null til marginalt minus i inntjening i 2016, og at det meste av årets antatte inntjeningsvekst på Oslo Børs kommer fra oljekjempen.

– På indeksnivå for året er det rundt 30 prosent vekst, hvor Statoil står for cirka 20 prosentpoeng av de 30. Eksklusive Statoil hadde vekst i indeksens resultat per aksje vært nærmere 10 prosent.

– Det er solid vekst, men ikke like spektakulært som det ser ut som, sier Harper, som fortsetter:

– Det blir veldig påvirket av oljeprisen. I løpet av 2016 ble estimatene justert ned nesten 30 prosent. Hele veksten i år er egentlig som følge av at startpunktet ble justert ned, heller enn at 2017 har blitt så veldig mye bedre.

– Det er litt «reality check»

På Oslo Børs har hovedindeksen ligget i området rundt 700 poeng siden den spreke høsten i fjor.

Så langt i år er utviklingen flat her hjemme, mens for eksempel amerikanske S & P 500 har steget nærmere fem prosent.

DNB Markets har et nøytralt syn på markedet totalt sett.

– Oslo har gått svakere enn andre børser, fordi utviklingen i oljeprisen har vært svakere enn de fleste hadde forventet. Man trenger å få oljeprisen i en positiv trend igjen. Sjømat, som man ikke finner på andre børser, har også falt i år, sier Harper.

Han tror også optimismen som oppsto etter USA-valget, der oppgang i markedene ble tilskrevet håp om blant annet økt pengebruk på infrastruktur og skattekutt, var overdrevet.

– I det større bildet var det nok noe overdrevet optimisme om skattekutt fra Trump. Den optimismen som kom etter valget var nok noe overdrevet i forhold til hva som var mulig å gjennomføre.

– Det er litt «reality check», man justerer bort noe av den overdrevne oppgangen man hadde i fjor høst. Økonomien er ikke nevneverdig dårligere enn det man trodde til å begynne med, men det har ikke blitt så veldig mye bedre heller, som var det markedet begynte å prise inn i fjor høst, sier DNB-strategen.

Spår rakettvekst for Aker BP

En gjennomgang av analytikernes estimater for selskapene som inngår i nøkkelindeksen OBX, indeksen som består av de mest omsatte selskapene på Oslo Børs, viser at 68 prosent av selskapene er ventet å levere høyere inntekter, mens det er anslått høyere nettoresultat i 48 prosent av selskapene.

● 15 av de 22 OBX-selskapene der det foreligger konsensustall for første kvartal er ventet å ha hatt høyere driftsinntekter i denne perioden, sammenlignet med i det tilsvarende tidsrommet året før.

● Den største fremgangen, målt i prosent, er ventet for Aker BP, det Kjell Inge Røkke-dominerte oljeselskapet som i fjor sommer ble til gjennom en fusjon mellom Det norske oljeselskap og BPs norske virksomhet. Sett bort fra dette er forventningene til fremgang størst for oljeprissensitive Statoil, fulgt av seismikkselskapet TGS og Lerøy Seafood Group.

● Fem av de 22 selskapene er ventet å ha hatt lavere inntekter enn på samme tid i fjor. Den største tilbakegangen er ventet for Frontline og BW LPG. Også Kjell Inge Røkkes Aker Solution, som har utfordringer med et svakt marked, er ventet å vise negativ inntektsutvikling.

● I 11 av 23 selskaper der det foreligger estimater er det anslått høyere nettoresultat. I prosent er den største fremgangen ventet for DNO, etterfulgt av Schibsted og Aker BP.

● I 12 av de 23 er nettoresultatet ventet å bli svakere. Den største svekkelsen er anslått i BW LPG, fulgt av Subsea 7 og Frontline.

 <p><b>DETTE VENTES:</b> Driftsinntekter og nettoresultat i første kvartal 2016 sammenlignet med forventede driftsinntekter og nettoresultat for første kvartal 2017 for selskapene som inngår i OBX-indeksen på Oslo Børs. Basert på analytikerestimater samlet inn av SME Direkt for TDN Finans. Omregnet til norske kroner basert på valutakurser 19.4. Blanke felt der estimater ikke foreligger.</p>

DETTE VENTES: Driftsinntekter og nettoresultat i første kvartal 2016 sammenlignet med forventede driftsinntekter og nettoresultat for første kvartal 2017 for selskapene som inngår i OBX-indeksen på Oslo Børs. Basert på analytikerestimater samlet inn av SME Direkt for TDN Finans. Omregnet til norske kroner basert på valutakurser 19.4. Blanke felt der estimater ikke foreligger.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå