– Høyere sannsynlighet for et veldig dårlig scenario

DNB-analytiker Jeanette Strøm Fjære ser interessante bevegelser fra et marked som tidligere har ristet på skuldrene av Nord-Korea.


<p><b>SER STØRRE BEVEGELSER ENN FØR: –</b> Noen enorme utslag er det ikke, men hvis dette fortsetter, tyder det på en endring i markedssentimentet rundt Nord-Korea, sier DNB-analytiker Jeanette Strøm Fjære.</p>

SER STØRRE BEVEGELSER ENN FØR: – Noen enorme utslag er det ikke, men hvis dette fortsetter, tyder det på en endring i markedssentimentet rundt Nord-Korea, sier DNB-analytiker Jeanette Strøm Fjære.

– Markedene ser noe høyere sannsynlighet for et veldig dårlig scenario, sier Strøm Fjære til E24.

Onsdag trakk asiatiske investorer mot de såkalte trygge havner: Mens aksjemarkedene gikk ned, især i Japan, plasserte flere pengene sine i gull og japanske yen, som styrket seg mot de fleste andre valutaer.

Tre nye trusler på løpende bånd ble tilsynelatende for mye for asiatiske investorer å overse:

  1. Først truet USAs president Donald Trump Nord-Korea med et flammehav dersom provokasjonene fortsatte.
  2. Imens skrev Washington Post at Nord-Korea har fått kloa i atomvåpen, flere år tidligere enn mange eksperter ventet.
  3. Så, bare timer etterpå, svarte Nord-Korea med trusselen Trump advarte regimet så sterkt mot: Et varsel om et mulig rakettangrep mot den amerikanske øya Guam – og spesifikt mot Andersen Air Force Base, den amerikanske militærbasen på øya.

– Større utslag enn vi har sett tidligere

Det er langt ifra første gang det oppstår nordkoreanske beskymringer, ei heller den siste tiden. Men httil har det stort sett pleid å prelle av på investorene, påpeker DNB-analtykeren.

– På én måte har markedet virket litt imun mot risikonyheter den siste tiden, både rundt Nord-Korea, og generell politisk uro. Derfor er disse bevegelsene interessante, sier Strøm Fjære.

– Markedsutslagene er noe større enn vi har sett tidligere, og det er typiske risk-off-bevelgeser: Nedgang i aksjemarkedene, spesielt Nikkei, og sterkere yen. Det tilsier at markedene føler at situasjonen tilspisser seg ekstra, utdyper hun.

– Noen enorme utslag er det ikke, men hvis dette fortsetter, tyder de på en endring i markedssentimentet.

Tror øytrusselen er viktigst

DNB-analytikeren vil ikke gå så langt som økonomiprofessor Steve Hanke ved John Hopkins University, som varsler at man har nådd et punkt hvor usikkerheten i makedene bare vil forsterke seg fremover, og muligens kuliminere i en «sort svane».

Hun tror likevel uroen i Asia-markedene kan forplante seg til USA i onsdagens handel.

Wall Steet gikk tilbake tirsdag etter Trumps advarsel til Nord-Korea om «ild og vrede», men Strøm Fjære påpeker at de andre nyhetene som fulgte, kom etter stengetid i New York.

– Det kan godt være at det vil prege markedene i dag, spesielt hvis det kommer nye utviklinger. Det virker som mange har fokusert på spissede formuleringer fra Trump, men det er nok uttalelsen fra Nord-Korea som er mest skummel, og som synes å ha beveget markedene i Asia mest, sier hun.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå