Meglerhusene svinger øksen over Norwegian-kursmål

Norwegian stuper videre på Oslo Børs etter at flere analytikere jekker ned aksjen. Kursen er nå på det laveste nivået siden sommeren 2014.


<p><b>SKUFFET:</b> Norwegian Air Shuttle la torsdag frem svakere resultater enn markedet hadde sett for seg.</p>

SKUFFET: Norwegian Air Shuttle la torsdag frem svakere resultater enn markedet hadde sett for seg.

Etter et kursfall på smått oppsiktsvekkende 14,8 prosent etter at tallene for andre kvartal ble lagt frem i går, fortsetter børsnedturen for Norwegian fredag. Aksjen er ned nye 3,54 prosent til 174,7 kroner etter drøyt én times handel.

Kursen har på det laveste fredag vært nede i 174 kroner per aksje fredag, og falt med det til den foreløpig siste bunnoteringen fra sensommeren 2014. Man må før det tilbake til inngangen til 2013 for å finne et tilsvarende svakt nivå.

Nedturen finner sted etter at flere av analytikerne som følger aksjen har gjort sine revideringer på bakgrunn av kvartalsrapporten og selskapets kommunikasjon rundt denne, og det er ikke spesielt lystig lesning.

DNB Markets tar ned sin anbefaling til selg fra hold, og økser kursmålet fra 235 til 170 kroner per aksje.

«Vi sliter med å se noen kortsiktig inntjeningsstøtte for den nåværende verdsettelsen, gitt den høye driftsmessige og finansielle risikoen», skriver analytiker Ole Martin Westgaard i en analyse.

Uenighet

Han er ikke alene om å være skeptisk.

Ifølge TDN Finans har ABG Sundal Collier også nedgradert Norwegian til selg. Kursmålet her justeres ned til 150 kroner fra 2010 kroner, ifølge en oppdatering fredag.

Dersom kursen faller til 150 kroner, vil den være tilbake til nivået ved årsskiftet 2012/13.

Alle er ikke like negative, selv om det ser ut til å være enighet om retningen etter rapporteringen.

Nyhetsbyrået melder at Pareto har nedjustert sitt kursmål til 350 kroner fra 480. Dette forsvarer likevel en fornyet kjøpsanbefaling.

Den siste runden med nedgraderinger kommer etter nedslående kommentarer i går. Flyselskapets kvartalsrapport ble da blant annet beskrevet som «skuffende», «svak» og «rotete».

Høyere kostnader

Det er på det rene at flere av nøkkeltallene i Norwegian-rapporten var betydelig svakere enn ventet.

Omsetningen i kvartalet ble 6,63 milliarder kroner, mens brutto driftsresultat endte på magre 58,5 millioner.

Analytikerne hadde i forkant ventet en omsetningsvekst til 8,2 milliarder og et brutto driftsresultat på 1,0 milliard, ifølge SME Direkt/TDN.

Gjennomgående er analytikerne skeptiske til kostnadsnivået til Norwegian, både i kvartalet og fremover.

Selskapet ser, gitt et sett forutsetninger, ser enhetskostnader rundt 42 øre for 2017. Dette er en økning fra tidligere anslag, og et resultat av lavere trafikkproduksjon, salg og tilbakeleie, samt valuta- og drivstoffeffekter.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå