Antall Rec-aksjer lånt ut for shortsalg, for investorer som vil vedde på ytterligere børsfall, har nesten aldri vært høyere enn det er nå.

Dermed sier investorene at de forventer nye kursfall.

Totalt har norske og utenlandske investorer lånt 12,85 prosent av den totale mengden Rec-aksjer for shortsalg.

Og med unntak av toppen, på 13,5 prosent satt 19. mai i fjor, har det aldri før vært så store mengder Rec-aksjer utlånt for shortsalg.

Dette viser data utarbeidet av analysehuset Data Explorers på oppdrag for E24.

Solmarerittet

Soldrømmen til Orkla, Renewable Energy Company, har siden 2007 utviklet seg til et stadig verre mareritt.

Stein Erik Hagen har, som største aksjonær og styreleder i Orkla, det aller største personlige tapet på det indirekte eierskapet i selskapet, men i skyggen av han sitter det i overkant av 25.000 aksjonærer, mange av dem småsparere, som de siste årene kun har fått dårlige nyheter.

Fredag datt Rec-aksjen ned nye 5,53 prosent, til 8,97 kroner.

Dette er det laveste nivået noensinne, og en av årsakene til fallet kan ligge på andre siden av jorden.

300 kinesiske konkurrenter

Mens Rec har fokusert på produksjon av moduler og solceller av veldig høy kvalitet, har kinesiske produsenter oversvømt markedet med solenergi-produkter av lavere kvalitet og kostnad.

Dette er en av hovedårsakene til det ekstreme prispresset i den sterkt subsidierte bransjen.

- I Kina alene er det mer enn 300 modulprodusenter. Jeg tror ikke det globale markedet kan håndtere så mange selskaper, sa sjefen i den japanske delen av solenergiselskapet Suntech Power Holdings, Yutaka Yamamoto, på Reuters Rebuilding Japan Summit torsdag.

Dette er shortsalg

Når en investor selger aksjer «short» - selges i realiteten aksjer en ikke har.

Normalt gjør man samtidig en avtale med en annen aksjeeier om å «låne» et antall aksjer, slik at kjøperen er garantert å få aksjene levert.

Formålet med slikt shortsalg er å tjene penger på at aksjen faller i verdi, innen utlåneren av aksjer vil ha aksjer tilbake.

137 milliarder forduftet

Tidenes høyeste notering for Rec-aksjen var på 301 kroner 8. november 2007. Kjøpte du Rec-aksjer den dagen, har du uten tvil tapt penger. Markedsverdien til Rec var helt på toppen 150 milliarder kroner.

Fredag var markedsverdien bare på 8,9 milliarder kroner.

Totalt har aksjonærverdier for 141 milliarder kroner forduftet på under fire år. Dette er dermed norgeshistoriens nest mest voldsomme børskollaps målt i kroner og øre, bare slått av Statoils fall under finanskrisen.