- Vær trygg på at lønnsomheten blir god

Både Yara-analytikere og ledelsen gjør seg klar til nye oppkjøp.

KLAR FOR OPPKJØP: Konsernsjef Jørgen Ole Haslestad (t.v.) i Yara vil sluke resten av Burrup Fertilisers. Her i samtale med finansdirektør Hallgeir Storvik.
KLAR FOR OPPKJØP: Konsernsjef Jørgen Ole Haslestad (t.v.) i Yara vil sluke resten av Burrup Fertilisers. Her i samtale med finansdirektør Hallgeir Storvik.

Til tross for at Yara-aksjen er blitt rammet av de siste ukers uro, mener analytikere og selskapets ledelse at Yara er godt posisjonert for å sluke resten av Burrup Fertilisers.

Det står de fast på samtidig som Yara legger opp til å bruke over 2,5 milliarder kroner på en ny fabrikk på halvøya Burrup i Vest-Australia.

Selskapet har signert en intensjonsavtale med Técnicas Reunidas for bygging av en TAN-fabrikk (teknisk ammoniumnitrat) på Burrup-halvøya i Vest-Australia.

- Avtalen går gjennom

Intensjonsavtalen har blitt godkjent av styret i Yara International og er betinget av godkjennelse av styret i Burrup Holdings Pty Ltd.

Der sitter representanter for banken ANZ, som har tatt arrest i aksjene til den skandaleomsuste investoren Pankaj Oswal.

- Yara har nok snakket med styret om dette før, så jeg tror avtalen går gjennom, sier analytiker Marianne Skeisvoll Bjørnsen i Argo Securities til E24.

Selskapets IR-direktør, Torgeir Kvidal, forteller til E24 onsdag at byggingen av TAN-fabrikken har vært en opsjon selskapet har hatt siden de gikk inn i partnerskapet med Oswal.

Yara International

  • Ticker: YAR
  • Marked: OSE
  • Organiasonsnummber: 986228608
  • TSID:
  • Periode: intraday

- Dette markedssegmentet vokser sterkt, og Yara nekter å la eierskapskonflikten forsinke et prosjekt de har vurdert en stund, kommenterer analytiker Are Grongstad i Agilis Securities til Reuters.

- Lønnsomheten blir god

Selskapet  vil sitte med et 67,5 prosents eierskap i den nye fabrikken, og vil dermed betale storparten av prosjektkostnadene på 700 millioner dollar (cirka 3,9 milliarder kroner).

- Du kan være helt trygg på lønnsomheten blir god på dette, bemerker analytiker Hans Erik Jacobsen i First Securities overfor E24.

- Historisk har marginene på teknisk ammoniumnitrat vært bedre enn for nitratgjødsel, forteller han.

Øyner auksjonsseier om Burrup

Yaras investeringsbeslutning kommer kort tid før Oswals andel i Burrup Fertilisers skal auksjoneres bort.

IR-direktør Kvidal bekrefter at selskapet fortsatt er interessert i å kjøpe de resterende 65 prosentene som Yara ikke allerede eier.

Analytiker Håkon Reistad Fure i DnB Nor sier til Reuters at dagens melding kan knyttes til den forestående auskjonen.

- Konklusjonen er at Yara styrker sitt bånd med Burrup. De er åpenbart ute etter å vinne auksjonen, sier Fure.

Analytiker Marianne Skeisvoll Bjørnsen i Argo Securities.
Analytiker Marianne Skeisvoll Bjørnsen i Argo Securities.

- Det er ikke usannsynlig at Yara vil kjøpe resten av Burrup Fertilisers, og det er nok neste trekk, mener Jacobsen i First.

- Denne nye avtalen gjør trolig eierandelen som banken sitter på i Burrup Holdings interessant for flere aktører, kommenterer Skeisvoll Bjørnsen.

Klare for oppkjøpsraid

Yara har flere ganger kommunisert at de vil gjøre oppkjøp i gjødselbransen.

Selv etter å ha finansiert rundt to tredeler av den nye fabrikken, er ikke nordmennes kasse tom.

- Vi har fortsatt kapasitet til andre vekstprosjekter utover dette her, sier Torgeir Kvidal i Yara til E24.

Skeisvoll Bjørnsen mener Yara har 2-3 milliarder dollar som de kan bruke til nye ervervelser.

- Jeg forventer mer aktivitet knyttet til kapasitetsøkning i 2011, sier hun.

Yara-aksjen faller 2,2 prosent, til 262,30 kroner klokken 16.02.

Flere nyheter hosE24

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå