Eksperter slår alarm: Supermobilnett kan bli et sikkerhetsmareritt

5G-nett kan bli en gigantisk utfordring på grunn av dårlig sikkerhet. Nå vil EU sikkerhets- og personvernmerke alle produkter som skal på det nye supernettet. 


<p><b>TEST:</b> Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) fikk teste den første demoen av 5G-nett i Norge tidligere i vår. EU planlegger nå egne sikkerhetsregler for produkter som skal kobles opp mot det nye supernettet. </p>

TEST: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) fikk teste den første demoen av 5G-nett i Norge tidligere i vår. EU planlegger nå egne sikkerhetsregler for produkter som skal kobles opp mot det nye supernettet. 

Neste generasjons mobilnett, 5G-nettet, kan bli en stor utfordring for personvernet. Supernettet er spådd som gjennombruddet for «internett of things» hvor analoge gjenstander vi kjenner i dag, tar steget opp på internett. Men utfordringene står i kø. EU planlegger nå ny merking, spesielt med tanke på personvern, av alt utstyr som skal kobles opp mot det nye 5G-nettet. 

Udo Helmbrecht, leder for EUs byrå for nettverk- og IT-sikkerhet, ENISA, advarte denne uken om at 5G kan bli «et mareritt for personvernet». Han mener at man må få bygget tilstrekkelig beskyttelse i alt nytt utstyr og infrastruktur som skal brukes til å koble milliarder av ulike tjenester opp på nettet.

– Må tenke på sikkerheten

Denne frykten deles av Thomas Lund-Sørensen, leder for Center for Cybersikkerhet som ligger under det danske forsvarets etterretningstjeneste. Han maner til at du og jeg stiller større krav til sikkerheten på de digitale tjenestene våre. 

– Som forbrukere er vi for dårlig til å sikre tjenestene våre, men produsentene har også et ansvar. De blir nødt til å tenke på den digitale sikkerheten når de skal lage nye produkter i fremtiden, sier han til business.dk.

Nikolauos Isaris, sjef for EU-kommisjonens enhet for fremtidig nettverk, viste tidligere denne uken til at EU jobber med en sertifisering av sikkerhet og personvernbeskyttelse i all fremtidig IT-utstyr. Kommisjonen vil legge frem konkrete tiltak i slutten av 2017. 

Testet i Norge

Tidligere i vår testet Telenor 5G-nett i Norge for første gang. Responstiden er ekstremt lav sammenlignet med dagens teknologi. Det gjør at lastebiler for eksempel kan kjøre svært tett på veien og fortsatt kommunisere med god sikkerhetsmargin, eller at 5G kan brukes i kirurgiske roboter på sykehus utenfor de store byer.

– Dette er en stor dag for Telenor. Norge vil alltid være første ute med ny teknologi i Telenor før vi ruller det ut til de andre Telenor-landene, sa konsernsjef Sigve Brekke fornøyd.

Det er ventet at 5G-nettet skal åpne i Norge rundt 2020. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå