Norges Bank: Antallet cyberangrep øker

De nettbaserte angrepene på den finansielle infrastrukturen i Norge blir stadig mer omfattende og avanserte, advarer Norges Bank.


<p><b>TAR GREP:</b> Norges Bank advarer mot mer internettkriminalitet og vil lage et bedre og sikrere system for raske betalinger.</p>

TAR GREP: Norges Bank advarer mot mer internettkriminalitet og vil lage et bedre og sikrere system for raske betalinger.

Cyberangrepene mot norske elektroniske betalingssystemer øker i omfang, og metodene som benyttes blir stadig mer sofistikerte.

Dette slår Norges Bank fast i rapporten Finansiell infrastruktur 2017, som blir lagt frem torsdag.

Her skriver sentralbanken at økt digitalisering gjør betalingssystemene mer utsatt for forsøk på digital kriminalitet.

– Den finansielle infrastrukturen er robust, men det er rom for forbedringer, sier visesentralbanksjef Jon Nicolaisen under en fremleggelse.

På spørsmål fra nyhetsbyrået Reuters utsendte, sier Nicolaisen at de over noen år har sett en profesjonalisering hos de kriminelle.

– Angrepene vi har sett har blitt mer avanserte og organiserte. Det er organisasjoner som står bak stadig mer – vi snakker ikke lenger om hackerangrep fra gutterommet, sier han.

Etterlyser beredskapsløsninger

«Betalingssystemene er gjennomgående sentraliserte, noe som gjør dem sårbare for cyberangrep. Et vellykket cyberangrep på den finansielle infrastrukturen kan medføre tap av store verdier og at kunder ikke får gjennomført sine betalinger», står det i rapporten.

Et «skrekkeksempel» som trekkes frem under fremleggelsen, er tyveri av 81 millioner dollar som ble stjålet fra Bangladesh konto i den amerikanske sentralbanken.

I tillegg advares det om at et angrep kan føre til at sensitiv informasjon kommer på avveie.

«Det eksisterer i dag ikke elektroniske beredskapsløsninger som er tilstrekkelig uavhengige av det ordinære betalingssystemet», oppsummerer sentralbanken.

Ser mer raske betalinger

I rapporten fremgår det ellers at Norges Bank står i spissen for et initiativ til utvikling av ny infrastruktur for raske betalinger. Sentralbanken observerer at betalinger i økende grad skjer gjennom mobil teknologi, som Vipps og Mobile Pay.

– Bruken av raske betalinger vil trolig øke fremover. Da bør en mer effektiv infrastruktur være på plass, sier Nicolaisen i en uttalelse.

Målet er å hurtig få på plass en felles plattform norske banker og andre kan benytte seg av.

– Bankenes egne systemer kan da legges som brukergrensesnitt på toppen av felles infrastruktur, sier Nicolaisen.

Ifølge Norges Bank er det i stor grad internasjonale kort som ligger til grunn for dagens løsninger. Bruken av disse beskrives som «dyre».

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå