Når Telenor nå trekker seg fra nettsamarbeidet Norway Internet Exchance (NIX), betyr det at de får muligheten til å kreve penger fra innholdsleverandører og tjenestetilbydere som bruker deres nett for å la deg se innhold på internett, skriver IDG.

Telenor har valgt en stund siden å tre ut av det nasjonale samarbeidet for Internett-leverandører. Allerede i november 2002 skrev Computerworld at Telenor vil kutte linjene til Nix. Det som den gangen skulle ta ett år har holdt i fem år til. Men fra 1. juli anvender selskapet bare sitt eget hovednett.

LES OGSÅ: Parabol trues av bakkenettet

Denne kommersialiseringen av internett kan for eksempel bety at NRK bli nødt til å betale Telenor dyrt for å nå frem til internettbrukeren, på tross av at det allerede betales abonnementsavgift til bredbåndsleverandøren.

- Dette har vært kjent lenge. Oppsigelsen ble sendt i desember, og avgjørelsen å gå denne veien allerede for fem år siden, sier informasjonssjef Arild Johannesen til Computerworld.no

Grunnen til Telenors ønske om å innføre betaling for enkelte innholdsleverandører stammer fra den voldsomme veksten i datamengdene på nettet.

- Vi må innse at internett har blitt profesjonelt. Nettet er forretningskritisk. Derfor ønsker vi å ha full kontroll på det, sier Johannesen.

LES OGSÅ: Åpne nett gir bredbånd hele livet