Arbeidet med å bore avlastningsbrønnene vil ifølge selskapet starte så snart som mulig, opplyser Michel Hourcard, teknisk talsmann for Total, fredag.

Samtidig vurderes andre tiltak for å få stanset lekkasjen, blant annet å tette hullene med tykk leire.

Samtidig som arbeidet med å stanse lekkasjene pågår, kommer det opplysninger om at arbeidere på plattformen som advarte mot en lekkasje, ikke ble trodd av Total-ledelsen.

«Kunne ikke skje»

– Ansatte på plattformen varslet om sin bekymring, men fikk hele tiden til svar at en feil på Annulus C (det ødelagte gassrøret) ikke kunne skje. Og dersom det likevel skulle skje, var røret konstruert slik at det ikke ville lekke gass, sier fagforeningsleder Jake Molloy.

– Diskusjoner om dette mellom arbeiderne og den tekniske ledelsen i Total pågikk i ukene før og helt fram til få timer før det skjedde, sa Molloy fredag.

En talskvinne for Total sier selskapet ikke kan kommentere påstanden.

Klarer ikke slukke

Lekkasjen oppsto sist søndag og førte til evakuering av de 228 arbeiderne om bord på plattformen i britisk sektor av Nordsjøen, 240 kilometer utenfor den skotske byen Aberdeen. Både Total og britiske myndigheter kaller de miljømessige følgene av lekkasjen minimale.

Selskapet vurderer nå hvordan flammen fra flammetårnet best kan slukkes for å avverge en eksplosjon.

Én av mulighetene er å slippe vann ned over plattformen fra et helikopter, en annen å sprøyte nitrogen på tårnet, opplyste det britiske energidepartementet fredag. Observasjoner fra fly viser at flammen er blitt mindre, og at eksplosjonsfaren dermed også er redusert.