Tysk-britisk allianse skaper nytt oljeselskap

Britiske Centrica fortsetter satsingen på norsk sokkel og slår seg nå sammen med Bayerngas Norge for å lage et nytt selskap med olje- og gassvirksomhet i flere europeiske land.

Slik vil subsea-feltet Oda se ut når det skal stå klart i 2019. Feltet skal kobles til plattformen på Ula-feltet (i bakgrunnen).
Slik vil subsea-feltet Oda se ut når det skal stå klart i 2019. Feltet skal kobles til plattformen på Ula-feltet (i bakgrunnen).

Norsk sokkel får nå et nytt olje- og gasselskap, på en måte. Britiske Centrica slår seg nemlig sammen med Bayerngas sin norske virksomhet, og de to danner et nytt selskap.

– En kombinasjon av Centricas europeiske E&P-virksomhet og Bayerngas Norge AS vil gi et slagkraftig selskap med langsiktige ambisjoner. Norsk sokkel blir et viktig satsingsområde for det nye selskapet. Dette er en avtale som vil styrke vår posisjon og gi oss nye muligheter, sier administrerende direktør Dag Omre i Centrica E & P Norge, i en uttalelse.

– Planen om å inngå et strategisk partnerskap for å styrke våre eieres oppstrømsengasjement er nå i ferd med å bli virkelighet. Vi er glade for å ha fått på plass en avtale der Bayerngas Norge AS og Centricas olje- og gassvirksomhet slås sammen for å danne et sterkt europeisk oppstrømsselskap, sier administrerende direktør Arne Westeng i Bayerngas Norge AS.

Bayerngas Norge eies i dag av Bayerngas, med en eierandel på 19,9 prosent, Tigas-Erdgas Tirol med 0,6 prosent og SWM Gasbeteiligungs som eier 79,5 prosent (Münchens kommunale energiselskap). Disse tre vil sitte igjen med en eierandel på 31 prosent i det nye selskapet. Centrica vil eie 69 prosent.

Fra 2017 til 2022 vil Centrica bidra med rundt 340 millioner pund etter skatt til det nye selskapet for å få eierandelen på 69 prosent.

Selskapets hovedkontor vil ligge i Storbritannia.

På størrelse med Aker BP

Samlet sett vil det nye selskapet produsere 50 til 55 millioner fat oljeekvivalenter i 2017, noe som tilsvarer 137.000 til 150.000 fat per dag. Bayerngas stiller med 20.000 av disse.

Produksjonen til det nye selskapet er omtrent det samme som oljeselskapet Aker BP produserer for tiden, etter fusjonen mellom Det norske og BPs norske virksomhet på tampen av fjoråret.

I en pressemelding skriver Centrica og Bayerngas at de forventer besparelser målt i nåverdi på 100 til 150 millioner pund (1,1 til 1,6 milliarder kroner), både gjennom effektivisering og optimalisering av porteføljene.

Selskapene skriver også at de vil vurdere en egen børsnotering av det nye selskapet på mellomlang sikt.

– Som en del av strategigjennomgangen i 2015 har vi forsøkt å skape en mer fokusert og sterkere E&P-virksomhet som vil bidra til konsernets styrke samtidig som det begrenser Centrica E&Ps deltagelse. Ved siden av våre nylig annonserte salg i Canada og Trinidad & Tobago, skaper dette nye samarbeidsselskapet et større, mer bærekraftig og mer kapabelt europeisk E&P-selskap, sier Iain Conn, konsernsjef i Centrica.

Bygger ut

Det sammenslåtte Centrica og Bayerngas Norge vil eie en portefølje bestående av to tredjedeler gassressurser og resten olje. 22 prosent av produksjonen kommer fra felt de selv er operatør for.

Samtidig som de eier lisenser i Stafjord-, Kvitebjørn-, Valemon- og Ivar Aasen-feltene på norsk sokkel, Hejre- og Solsort-utbyggingene i Danmark og Morecampe- og Cygnus-feltene i Storbritannia, er selskapet også operatør på en rekke lisenser.

Den viktigste er trolig Oda-feltet, som skal bygges ut og starte produksjon i 2019. I tillegg er selskapet operatør på Fogelberg. Selskapet er også partner i utbyggingene av Maria- og Skarfjell-feltene.

Begge selskapene driver også leting på norsk sokkel. Bayerngas Norge har lagt inn to letebrønner i sitt leteprogram i år, hvorav de er operatør for den ene.

Fusjonen mellom de to selskapene er avhengig av myndighetenes godkjenning, og skal etter planen gjennomføres i fjerde kvartal i år.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå