Værmeldingen bidrar til prishopp på gass i Europa

2016 ble et år med oppgang for oljeprisen, men også gassprisene har gjort et hopp fra lave nivåer. – Helt klart positivt for Statoil, sier analytiker.


<p><b>PRISHOPP:</b> Økte gasspriser slår positivt ut for Statoil, ifølge DNB Markets-analytiker Helge André Martinsen. Her gassfeltet Sleipner i Nordsjøen.</p>

PRISHOPP: Økte gasspriser slår positivt ut for Statoil, ifølge DNB Markets-analytiker Helge André Martinsen. Her gassfeltet Sleipner i Nordsjøen.

Etter å ha ligget i en fallende trend i 2015 klatret den britiske gassprisen NBL, en viktig referansepris i Europa, høyere gjennom 2016.

Ifølge analytiker Helge André Martinsen i DNB Markets, som følger Statoil-aksjen, var gassprishoppet markant på tampen av fjoråret.

– I Europa er de sesongmessige prisene mindre volatile enn spotprisene, men også de har holdt seg på et bra nivå. Og spotprisene er veldig mye opp. Dette er helt klart positivt for Statoil, som har mye av sin gassproduksjon eksponert mot de europeiske gassprisene, sier han til E24.

Ifølge operatøren Gassco satt Norges eksport av gass gjennom rør til Europa i fjor ny rekord for andre år på rad.

Viktige drivere bak prisoppgangen er ifølge Martinsen høyere kullpriser, nedstengning av fransk kjernekraft og lave gasslager i Europa.

– Hvis man bare ser på spotprisen var den opp 40 prosent kvartal over kvartal nå i fjerde kvartal. Statoil er også det selskapet som ser ut til å størst eksponering mot de europeiske gassprisene av de sammenlignbare selskapene. Slik sett er det relativt sett en veldig positiv utvikling for Statoil.

Gassprisene vil trolig ikke stige like mye som oljeprisen i de neste tiårene, ifølge EIAs anslag.

saken fortsetter under

 <p>Den britiske referanseprisen på gass ved National Balancing Point, steg gjennom fjoråret.</p>

Den britiske referanseprisen på gass ved National Balancing Point, steg gjennom fjoråret.

Værutsatt

Kalde værmeldinger resulterer i stigende gasspris, påpeker Karen Sund, gassekspert i Sund Energy.

– Det skyldes mest at det er meldt snø. Prisen går opp når det bekymring for knapphet og usikkerhet om hvor mye gass som behøves, sier hun.

John Olaisen, analytiker i ABG Sundal Collier, tror mye skyldes sesongeffekten. Han viser til at gassprisene nå har kommet ned igjen i USA.

Der sendte meldinger om kaldt vintervær gassprisene til det høyeste på nesten to år før varmere værmeldinger fikk prisene til å falle over 20 prosent siden slutten av desember, ifølge Wall Street Journal. Ettersom gass brukes til oppvarming får temperaturene innvirkning på hvilken vei prisene tar.

– Jeg tror det er mest sesongmessig, men det er positivt at det har kommet opp. Jeg tror den kommer ned igjen om ikke lenge. Det ville vært naturlig, sier Olaisen.

Følger oljen på sikt

Analytiker Trond Omdal i Pareto Securities sier styrkingen av gasspris i fjerde kvartal følger et sesongmønster med høyere etterspørsel i Europa.

– Det har vært kuldeperiode, gasslagre i England som var ute, nedstengning av atomreaktorer i Frankrike og sterk etterspørsel etter LNG fra Asia som har trukket LNG-volumer bort fra Europa.

Det er også en kobling mellom langsiktig olje- og gasspris, påpeker Omdal.

– Selv om det meste Statoil selger er på spot er likevel russiske oljelinkede kontrakter viktige. Mange av kundene på kontinentet, både Tyskland, Frankrike, Italia, Belgia og Nederland har fleksibilitet til å motta gass fra Gazprom. Løftet i forwardkurven på gass reflekterer i stor grad bevegelsen i forwardkurven på olje, sier han.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå