Analytiker: Så mye betyr én amerikansk rigg for oljemarkedet

I kveld er det duket for ny riggtelling fra USA, og ifølge analytiker er markedet igjen nødt til å følge med på disse ukentlige tellingene.


<p><b>MILLIONER FAT:</b> Én rigg utjgør kanskje ikke så mye i den daglige oljeproduksjonen, men legger man sammen hva den vil produsere over flere år er det snakk om millioner av fat.</p>

MILLIONER FAT: Én rigg utjgør kanskje ikke så mye i den daglige oljeproduksjonen, men legger man sammen hva den vil produsere over flere år er det snakk om millioner av fat.

Fredag klokken 19.00 kommer den ukentlige riggtellingen fra Baker Huges.

Som E24 skrev for to år siden - i 71 år ble statistikken over hvilke nordamerikanske rigger som er i drift sett på som obskur.

Med overproduksjonen som har vært i oljemarkedet, med påfølgende prisfall siden sommeren 2014 - har analytikerne de siste par årene imidlertid fulgt nøye med på tallene.

− Markedet er nødt til å holde et godt øye med de ukentlige riggtellingene fra USA, fordi de har mye å si, slår sjefanalytiker for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop fast.

Derfor er tallene viktige

Amerikanske skiferoljeanlegg er dyre i drift, og trenger ofte en høyere oljepris enn andre utvinningsformer for å være lønnsomme.

Riggtellingen kan du følge på E24 i kveld.

Den høye oljeprisen som rådet før oljeprisfallet i 2014 ga høy utvinningstakt i USA - noe som bidro til mer olje inn i verdnesmarkedet enn etterspørselen tilsa. Derfor har antall amerikanske rigger i bruk blitt et viktig måltall.

Forrige uke viste opptellingen et økt antall oljerigger for fjerde uke på rad, da antallet aktive rigger økte fra 583 til 591.

Antallet skiferoljerigger økte med syv.

− Hvis en ny skiferolje-rigg kommer inn i markedet er det nesten umulig å se på tilbud- og etterspørselsbalansen hvis man ser på millioner fat per dag. Hvis man derimot ser på den eskalerende produksjonen over en periode blir det langt mer synlig, skriver

− Våre kalkuleringer viser at en ny rigg som kommer inn i markedet i dag vil medføre en strøm av nye brønner som til sammen vil ha produsert 5,3 millioner fat ved utgangen av 2019, skriver Schieldrop i en oppdatering.

Prishopp i 2019

Sjefanalytiker innen råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop
Sjefanalytiker innen råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop

Ifølge analysene fra SEB estimeres det et underskudd på 0,4 millioner fat per dag for 2017, 0,5 millioner fat per dag for 2018 og 1,2 millioner fat per dag for 2019. Det vil ifølge Schieldrop føre til at OECDs oljelagre vil være på normalt nivå mot slutten av 2018.

Akselererende tapping av oljelagrene i 2019 forklares som årsaken til at SEB tror det vil komme en sterk økning av oljeprisen i 2019, til 80 dollar per fat.

− «To little, too late» er en typisk dynamikk for en slikt hopp - akkurat som vi så da kull-prisen ble doblet på under seks måneder i 2016, skriver Schieldrop.

Schieldrop presiserer at oljeprisen er ekstremt sensitiv til forstyrrelser i tilbud og etterspørsel, og at overskuddet på tilbudssiden kun var på 2 prosent da oljeprisen gikk fra 110 dollar fatet i 2014 til 27 dollar fatet i januar i fjor.

− Det koker altså ned til å anslå balansen i 2019 pluss/minus 2 prosent, for å kunne forutse hva som kommer til å skje med oljeprisen, skriver Schieldrop.

 <p><b>SKIFEROLJE:</b> Rigger står lagt i ro i Midland County Line i Texas i novemeber i fjor. Fall i oljeprisen har gjort riggene ulønnsomme.</p>

SKIFEROLJE: Rigger står lagt i ro i Midland County Line i Texas i novemeber i fjor. Fall i oljeprisen har gjort riggene ulønnsomme.

7 nye rigger

Forrige uke økte antallet skiferoljerigger i USA med syv, det er akkurat hva SEB estimerer at vil være gjennomsnitt for 2017. Uken før økte antallet med 17.

Ifølge SEB sine analyser vil dermed den totale oljeproduksjonen øke ytterligere 53 millioner fat over de tre neste årene – kun som et resultat av de to siste ukenes økte antall rigger.

– Da under antakelsen av at de riggene som kommer inn nå blir der til 2019, sier Schieldrop til E24.

– Har mye å si

I 2017 forventer SEB at det vil komme totalt 198 nye rigger inn i markedet.

− Vi forventer denne økningen i første halvår, så senker prisen seg, og vi vil ikke få flere rigger inn i markedet sier Schieldrop.

Økningen vil gi et totalt antall skiferrigger i USA på 652 i begynnelsen av juli.

Dersom det derimot skulle komme 300 nye rigger inn i markedet i 2017 blir bildet om tre år et ganske annet.

− Da vil den prosjekterte reduksjonen i oljelagrene fordufte, og vi vil ikke få noen pris-skvis i 2019, skriver Schieldrop.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå