– Uunngåelig at oljeprisen nå går opp

Khalid al-Falih er styreleder for statseide Saudi Aramco. Han mener en oljepris under 30 dollar fatet er «irrasjonell».<p><b>VENTER OLJEOPPTUR:</b> Styreleder Khalid al-Falih i Saudi Aramco mener oljeprisen må opp.</p>

VENTER OLJEOPPTUR: Styreleder Khalid al-Falih i Saudi Aramco mener oljeprisen må opp.

– Markedet har tatt for hardt i på den negative siden, og det er uunngåelig at det nå vil starte å snu opp.

Al-Falih intervjues av Financial Times i Davos, der verdens mektigste næringslivsledere og politiske ledere samles til World Economic Forum. Den tidligere konsernsjefen for Saudi Armaco er nå styreleder for selskapet og helseminister i Saudi-Arabia.

De siste to dagene kan tyde på at han har rett. Etter en voldsom nedtur på starten av nyåret der nordsjøoljen ble bunnotert på 27,08 dollar fatet, har oljeprisen løftet seg omtrent fire dollar siden den gang. Fredag har oljeprisen vært opp i «hele» 31,30 dollar fatet.

Oppturen har løftet børsene over hele verden. Hovedindeksen på Oslo Børs er i skrivende stund opp 3,32.

Følg utviklingen: Få siste nytt i E24s aksjelive!

Al-Falih mener det var umulig for de lave prisene å fortsette og viser til at mange små produsenter står foran store finansielle problemer. Det er ventet at mange amerikanske skifergassprodusenter, hvis inntog i markedet har bidratt stort til å senke oljeprisen, vil gå konkurs i løpet av året om ikke oljeprisen stiger betraktelig, skriver Financial Times.

Vil ikke kutte

Men al-Falih er tydelig på at Saudi-Arabia i alle fall ikke skal bidra til å øke oljeprisen. De kommer ikke til å kutte oljeproduksjonen, slår han fast.

Da Organisasjonen for petroleumseksporterende land (Opec) i slutten av 2014, mens oljeprisen var på full fart nedover, sto fast ved at de ikke kom til å kutte oljeproduksjonen - en metode oljekartellet  tidligere brukte for å løfte oljeprisen når den går ukomfortabelt lavt - fortsatte prisene i full fart nedover.

Oljeprisens fall har fått store konsekvenser for selskapene innen bransjen. Senest fredag kom meldingen om at verdens største oljeerviceselskap, Schlumberger, skal kutte 10.000 nye jobber.

I bunn og grunn er det én årsak til de lave oljeprisene. Det produseres mye mer olje enn det brukes, så verden oversvømmes med olje. Under kan du se oljekrisen forklart med emojis.

Det er langt fra sikkert at den kraftige oljeprisgangen markerer starten på reisen fra bunnivåene, mener analysesjef for råvarer i Seb, Bjarne Schieldrop.

– Man vet aldri når det snur, men oljelagrene er fortsatt stigende, sier han.

Det betyr at det ikke er noe som er fundamentalt endret i oljemarkedet. Fortsatt produseres det mer olje enn det markedet klarer å absorbere.

Torsdag ettermiddag kom nye tall fra amerikanske oljelagre, som viste en økning på 3,9 millioner fat. Til tross for det som etter alle solemerker burde ha vært en negativ nyhet, steg oljeprisen kraftig samme kveld.

Ny nedtur?

Schieldrop peker på at mange av oljeprisrallyene vi så i fjor varte i en ukes. Så bar det utfor igjen.

– Kanskje kan vi glede oss over oppgang en ukes tid, før det blir selges ned, sier han.

Analysesjefen peker også på en annen faktor som tyder på at utsiktene for oljeprisen fortsatt er turbulent. Så langt har vi sett at oljeprisfall, målt i dollar, har vært omtrent like stor for kontraktene med levering langt ut i tid som kontraktene med kort tidshorisont.

Det siste døgnet har spotprisen på Brent-olje (nordsjøolje) steget om lag tre dollar til 31 dollar fatet. Kontrakten for levering i 2020 er til sammenligning opp omtrent en dollar til 46 dollar fatet.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå