Oljen stiger til himmels på sabelrasling

Spenninger mellom Tyrkia og Syria sender oljeprisen til værs

De siste timene har oljeprisen steget kraftig (se grafen i vinduet over).

Konflikten mellom Tyrkia og Syria har eskalert, noe som fører til bekymringer rundt oljeforsyningene.

Klokken 20.30 handles et fat nordsjøolje til 112,49 dollar, opp 4,51 dollar eller 4,18 prosent.

E24 BØRS: Følg oljeprisen her

Sabelrasling

På tross av sabelraslingen etter granatangrepet fra Syria, er det liten fare for at Tyrkia sender soldater inn i nabolandet, mener eksperter. på spenning mellom Tyrkia og Syria

Syria avfyrte granater inn i Tyrkia onsdag, og fem sivile ble drept i angrepet som rammet en boligblokk i grensebyen Akcakale.

Tyrkia svarte med artilleriangrep som skal ha kostet 34 syrere livet. Den tyrkiske regjeringen fikk samme dag klarsignal fra nasjonalforsamlingen til å sende soldater utenfor landets grenser.

De kraftige tyrkiske reaksjonene fikk Damaskus på andre tanker, og innen få timer hadde Syria beklaget angrepet overfor Ankara.

– De sa at noe lignende ikke vil skje igjen. Det er bra. FN meglet og snakket med Syria, sier Tyrkias visestatsminister Besir Atalay.

Gikk over streken

På tross av det grønne lyset fra nasjonalforsamlingen, tviler ekspertene på at Tyrkia har ønske om å trappe opp konflikten. Torsdagens angrep blir tolket som frustrasjon, snarere enn et startskudd for krig.

– Dette var ikke første gang at syriske granater har landet i Tyrkia, men det var første gang at sivile er blitt drept. Der går grensen for den tyrkiske regjeringen, sier Sabiha Gundogar, utenrikssjef i tankesmia TESEV i Istanbul, til nyhetsbyrået DPA.

Hun tror ikke at Tyrkia vurderer en militær inngripen i Syria og forteller at tjenestemenn jobber aktivt for å hindre at det skal skje. Gundogar tviler også på at statsminister Recep Tayyip Erdogan har tilstrekkelig støtte til å kaste landet ut i en væpnet konflikt med et naboland.

– Det tyrkiske folket er ubøyelig når det gjelder å sikre egne grenser, men du skal lete lenge etter noen som støtter en mer omfattende militæraksjon, påpeker hun.

Godvilje kan forsvinne

Angrepene de siste dagene har gjort det allerede forsurede forholdet mellom Ankara og Damaskus enda verre.

Visestatsminister Atalay understreket likevel at nasjonalforsamlingens klarsignal ikke var et krigsmandat, og at Tyrkia vil handle i tråd med internasjonale institusjoner i Syria-spørsmålet.

Tyrkia er nemlig klar over at landet fort vil blitt sett på som en krigshisser i arabiske land hvis de krysser grensen til Syria med fly eller soldater, mener Oreib Rentawi fra al-Quds-senteret i Amman.

– Angriper Tyrkia, støter de fra seg sine arabiske allierte, og godviljen landet har bygget opp i løpet av den arabiske våren, vil være ødelagt, sier Rentawi.

Han tviler også på at Tyrkias NATO-allierte er interessert i en ny invasjon lik den som ble satt i gang i Libya.

– Og uten NATO og USA i ryggen, er det nesten umulig for Tyrkia å involvere seg militært, mener Rentawi.

– Jobber for Assads fall

Riad Kahwaji, leder for Institute for Near East and Gulf Military Analysis i Dubai, sier at Syria har begitt seg inn på et farlig spill.

– Tyrkia kan endre maktbalansen kraftig i favør av opprørerne, selv uten å sende inne egne styrker, påpeker han overfor nyhetsbyrået AFP.

Men trass i flere enkeltgranater over grensen til Tyrkia og den syriske nedskytingen av et tyrkisk jagerfly tidligere i år, er det få eksperter som mener Damaskus har noen interesse av at konflikten opptrappes.

– Med de problemene Syria har på alle fronter, ville en militær konfrontasjon med Tyrkia senket regimet, mener Saleh Qallab, en tidligere jordansk minister og spaltist.

Den umiddelbare faren for en krig synes å være over, men Sabiha Gundogar i TESEV er likevel sikker på at Tyrkia vil fortsette å undergrave regimet til president Bashar al-Assad.

– Selv om Tyrkia ikke vil bruke militære midler, vil de likevel arbeide videre for å felle Assad-regimet, sier Gundogar.

På forsiden nå