Flere Opec-land bekrefter sin støtte til oljekutt-avtalen

Flere av landene som så langt har slitt med å holde seg til den Opec-ledede oljeproduksjonsavtalen har forsikret at de fortsatt er med på laget.


<p><b>STRAMMER INN:</b> Opec arbeider med å få medlemmene til å følge den inngåtte avtalen om produksjonskutt. Bildet er tatt ved kutt-komiteens møte i Russland i forrige måned.</p>

STRAMMER INN: Opec arbeider med å få medlemmene til å følge den inngåtte avtalen om produksjonskutt. Bildet er tatt ved kutt-komiteens møte i Russland i forrige måned.

Produksjonsnivåene til De forente arabiske emirater, Irak, Kasakhstan og Malaysia sto på programmet da komiteen som overvåker kuttene møttes i Abu Dhabi denne uken.

«Seansen ble avholdt i Abu Dhabi i lys av Emiratenes kommende presidentskap i Opec i 2018, og signaliserer landets sterke og faste forpliktelse til fullstendig og betimelig implementering av produksjonsjusteringene til Opec og deltagende ikke-Opec-produserende land», skriver organisasjonen på sine nettsider.

Det siste møtet etterfølger en større gjennomgang gjort i St. Petersburg i Russland forrige måned. Komiteen ble her instruert til å følge opp de nevnte landene spesielt, med mål om å oppnå høyere etterlevelsen under kuttavtalen som opprinnelig ble inngått i Wien i november i fjor.

Ifølge Bloomberg hadde Irak en etterlevelsesgrad på kun 29 prosent i juni, mens De forente arabiske emiratene nådde 60 prosent, ifølge tall fra Det internasjonale energibyrået.

Samtidig skal Kasakhstan ha økt produksjonen, stikk i strid med avtalen. Dette skyldes en utvidelse av det enorme Kashagan-feltet.

Diskusjonen med landene skal ha vært «konstruktiv og fruktbar». Opec skriver at landene alle uttrykte full støtte til overvåkningskomiteen og villighet til å samarbeide for å nå målet om full etterlevelse.

Landene som var til stede på møtet var ellers Kuwait og Russland, samt Saudi-Arabia.

Oljeprisen er lite endret de siste dagene, tross utfallet fra Opec-møtet og foreløpige lagertall fra USA i går. Sistnevnte viste et trekk på 7,8 millioner fat i råholdebeholdningene.

Spotprisen på et fat brentolje er onsdag morgen 51,90 dollar.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå