Bla bla fra de rødgrønne

Motgang gjør sterk. Erna har våknet. De rødgrønne derimot, må ha hatt det for godt.
kommentar Elin Ørjasæter

Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller.

Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter.

Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker.

Født: 25. februar 1962

Avhengig av: Kaffe og Twitter.

Drømmebil: Mini Roadster cabriolet.

Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små.

Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash.

Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.

Dagen i dag var stafett for politiske journalister. Først skulle Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsete forklare oss hvorfor det bør bli fire nye år med dem.

Deretter inviterte Erna Solberg til lunsj i Høyres hus.

Den første pressekonferansen var en eneste lang bla-bla-seanse. Vi bør stemme rødgrønt på grunn av kunnskap, arbeid, trygghet, kort sagt, alt som er så generelt at det ikke betyr noe.

"Hvorfor står det ingenting her om innvandring og integrering," spurte en journalist, "det er jo en viktig sak for velgerne?" De rødgrønne klarer kunststykket å si ingenting og likevel etterlate pressen strålende fornøyd.

"Det flerkulturelle Norge er kommet for å bli," sa Jens, og "mangfold er bra. Men kulturell ulikhet er ingen unnskyldning for å akseptere diskriminering av kvinner."

Et totalt intetsigende svar altså. Kulturell ulikhet innebærer jo blant annet forskjellig oppfatning av hvordan kvinner skal behandles. Det er faktisk et av de punktene der nordisk kultur kræsjer kraftigst med de landene vi mottar asylsøkere fra. Jens dro en utenatlært tekst.

Men han er jo sjarmerende, da, akkurat som Kristin og Liv Signe. Sammen er de som såpe. De rødgrønne klarer kunststykket å si ingenting og likevel etterlate pressen strålende fornøyd.

Regjeringen vil ha "god offentlig omsorg og helsetjenester." Du sier ikke det?! Og "kamp for trygghet og mot kriminalitet." I motsetning til alle andre? Og de er veldig for grønne arbeidsplaser.

Men hva er egentlig en grønn arbeidsplass? Gartner? Eller bonde? "Vi vil legge til rette for landbruk over hele landet, under ulike forhold og forutsetninger". Det kan ikke formuleres mer rundt og uforpliktende.

Da E24 og Nationens utfordret Navarsete og Halvorsen på hva det betyr for rovdyrpolitikken, var det bare godord å høre. Til tross for at de to representerer ytterpunktene i denne saken som er svært viktig for Senterpartiet.

Å komme til Høyres hus og møte Erna var som å få en dose frisk luft. Hun konstaterte at det eneste nye de rødgrønne hadde lagt fram var at de vil legge lokk på EU-debatten i fire nye år. Det sto nemlig også i notatet at Norge skal være utenfor EU.

"Vi vil reise EU-debatten," sa Erna. "Island søkte i forrige uke. Verden trenger mer internasjonalt samarbeid, ikke mindre." Og så durte hun videre men en rekke helt konkrete synspunkter på hvordan verden skulle være.

Dette er grunnen til at Erna er en god statsministerkandidat. Jo hardere motvind hun får, jo bedre blir hun. Nå er meningsmålingene så dystre og situasjonen så prekær for Høyre, at Jern-Erna er tilbake.

Erna er faktisk best i orkan. Sommerens hardkjør har tydeligvis livet henne opp. Smilte gjorde hun også, noe hun ikke har gjort for mye av i møte med pressen tidligere.

skal de tre rødgrønne slippes løs for å drive valgkamp hver for seg. Uenighetene mellom dem vil bli tydelige.

Rotet på borgerlig side blir avløst av rotet på rødgrønn side. Uenighet om oljeboring i nord, skatt, kontantstøtte og rovdyr, for å noe.

Foreløpig har de bare runde formuleringer som svar. Det skal bli litt vanskeligere å beskylde Høyre for å være uklare etter denne seansen med store ord lite innhold fra de rødgrønne.

Følg Ørjasæter på Twitter som @orjas

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå