Funemployment

Se nøye på mannen på bildet. Han er selveste Nisselue. Norges svar på en ny trend. Funemployment.
kommentar Elin Ørjasæter

Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller.

Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter.

Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker.

Født: 25. februar 1962

Avhengig av: Kaffe og Twitter.

Drømmebil: Mini Roadster cabriolet.

Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små.

Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash.

Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.

På nettsamfunnet Twitter finner du Nisselue. Han fikk så mange followers i løpet av et døgn at Twitter stengte kontoen hans, slik at han måtte gjenoppstå under navnet @nicecap.

Nisselue sender ut meldinger uavbrutt, om hva han spiser, hva han drikker og hva han tenker. Vi hadde aldri blitt kjent med Nisselue dersom Nisselue hadde vært i full jobb. Men det er han ikke. Og han er anonym fordi han ikke ønsker å ødelegge muligheten til å få en jobb en gang. Facebook er den største norske kantina

Personen bak Grace, som har skapt bloggen Stuff unemployed people like, er også anonym. Mens paret bak Unemploymentality og kvinnen bak Funemployment bruker fullt navn. Dette er godt utdannede mennesker som er ufrivillig arbeidsledige og skjønner at tiden like gjerne kan brukes fornuftig. Til å lage gode blogger, for eksempel.

I USA er funemployment en ny trend, beskrevet på nettstedet sfweekly.com . Uten boliggjeld er det mulig å overleve på Obamas 475 dollar i uka og ressurssterke folk bruker tiden aktivt. I Norge er dagpengene på om lag 62 prosent av tidligere lønn, av maksimalt 421.536 kroner. Maksimal ledighetstrygd er altså om lag 261.000 kroner i året.

Samfunnet har bruk for alles arbeid. Tiden på dagpenger kan brukes fornuftig til kompetansebygging, til å drive frivillig arbeid eller rett og slett å ta vare på familien. For de fleste er den økonomiske knappheten og usikkerheten det som tynger, ikke den ledige tiden. Tiden er, for de fleste, en gave.

Under forrige store nedgang i norsk økonomi jobbet jeg som saksbehandler i en fagforening, som rådgiver for folk som mistet jobben. Og de aller fleste hadde plenty av oppgaver de skulle sette i gang med som ledige. Mennene skulle pusse opp, hjelpe til på farsgården eller bygge nytt uthus på hytta. Kvinnene skulle få mer tid med barna og endelig få tatt seg av gamlemor.

Alle disse positive oppgavene er ikke blitt borte. Men det har kommet noen positive tilleggsdimensjoner. Det ene er at arbeidsledige ikke mister sosial kontakt selv om de mister kantina. Facebook er den store norske kantina nå, der man alltid kan sette seg ved et bord med folk med felles interesser. De nye sosiale mediene har gjort arbeidsledighet lettere å bære i 2009 enn det var i 1993.

Det andre trekket er at de kreative klasser er godt representert blant arbeidsledige. Mandag morgen kunne NRK-Kulturnytt melde at arbeidsledigheten innen reklameyrker er gått opp med 144 prosent i mai i år, sammenliknet med mai i fjor. Innen media er tallene neppe bedre. Og de unge er overrepresentert.

Bildet av den passsive industriarbeideren som blir "rammet av arbeidsledighet", og som bare må vente til han "får jobb" igjen, slår sprekker. Heldigvis. Unge mennesker bruker tida på å jobbe, selv om de ikke får betalt fra andre enn NAV.

Nisselue for eksempel, har skapt en ny litterær stemme på nettet, en så egen stemme at man blir hekta når man først får sansen for ham.

Alle kan nemlig jobbe. Og de aller fleste av oss er i stadig og uavbrutt aktivitet. En del av oss er så heldig at vi også får betalt. De arbeidsledige er sjelden arbeidsledige. Bare pengeledige.

Følg Ørjasæter på Twitter som @Orjas.

Se alle kommentarer på E24
På forsiden nå