<B>MARXIST?:</B> Likestillingsminister Audun Lysbakken må flagge om han er marxist, mener E24s spaltist.
MARXIST?: Likestillingsminister Audun Lysbakken må flagge om han er marxist, mener E24s spaltist.

Er du marxist, Audun Lysbakken?

Statsråd Audun Lysbakken har brukt de siste årene til å unnvike spørsmål om hva han faktisk mener. Det er på tide han svarer.

Torbjørn Røe Isaksen

Født: 28. juli 1978 i Ålesund. Oppvokst i Porsgrunn

Isaksen er stortingsrepresentant for Høyre fra Telemark, og medlem av arbeids- og sosialkomiteen. Han har tidligere vært redaktør i det konservativet tidsskriftet Minerva, og vært tilknyttet tankesmien Civita. Han driver også bloggen konservativ.no.

Avhengig av: iPod og musikk

Drømmebil: Har akkurat kjøpt Volkswagen Passat

Angrer på: Hver gang jeg har latt være å si det jeg egentlig mener om en politisk sak.

Favorittartist: Dr. Dre og alt han produserer

Beste bok: The Constitution of Liberty av Friedrich A. Hayek

Audun Lysbakken vil avskaffe børsen, innføre "økonomisk demokrati", la arbeiderne ta makten over produksjonsmidlene og avskaffe kapitalismen – kanskje. Vi vet at han mente dette tidligere, men i dag klarer han elegant å vri seg unna alle slike spørsmål. Og han har gjort det i alle år. Men det er egentlig ikke så vanskelig. Er du marxist, Audun Lysbakken?

Han kan svare enten ja eller nei, og så kan han forklare hva han mener etterpå. Han får sikkert beholde plassen i regjeringen uansett. Det er tross alt ikke forbudt å være marxist i en norsk regjering, bare uvanlig.

Det blir neppe revolusjon i departementet selv om Lysbakken har blitt statsråd, men det er av interesse å høre hva en av våre fremste folkevalgte mener om sine tidligere sitater.

Lysbakken trådte sine barnesko som ung, revolusjonær radikaler i Sosialistisk Ungdom. Han var sentral i oppgjøret som i 2000 stod mellom de mer moderate og de revolusjonære. Lysbakkens fløy vant og førte Sosialistisk Ungdom ut på en revolusjonær kurs som de aldri har kommet tilbake fra.

Audun Lysbakken var den gangen for blant annet:

1. Revolusjon i Norge. Revolusjon skulle ikke gjennomføres med makt, men kan forsvares med makt.

2. Å oppheve privat eiendomsrett til produksjonsmidlene. Kapitalistene fratas sine eiendeler.

3. Å hindre at kapitalistene igjen kan få eiendommen sin tilbake.

For noen vil dette høres ut som gufs fra 70-tallet, men det er faktisk en sterk venstrefløy i dagens Norge som diskuterer slike ting på ramme alvor. Magnus Marsdal, forfatteren av blant annet Frp-koden, legger for eksempel ikke skjul på at han ser Norge som et kapitalistisk diktatur.

Noen sitater fra Lysbakken den yngre illustrerer poenget:

"Sosialisme forutsetter et maktskifte, at arbeiderklassen tar makten over arbeidsplassene og samfunnets ressurser fra eierklassen. Et slikt maktskifte kan ikke vedtas, det må skapes gjennom massemobilisering."

"At arbeidsfolk, det store flertallet av menneskene i landet vårt, erobrer makten over de sektorer av samfunnet som i dag ikke er underlagt demokratisk styring, det vil være det vikelige folkestyrets første praktiske skritt. Men så viser jo erfaringene at borgerskapet i gitte situasjoner vil forsøke å sette de demokratiske rettighetene våre til side for å forsvare privilegiene sine. Hva gjør vi da? Spørsmålet om den fysiske makten til å påtvinge ande ens egen vilje kommer raskt på dagsorden når kampen står om statsmakten. Det burde egentlig være et enkelt spørsmål. At de som blir angrepet har rett til å forsvare seg er et demokratisk standpunkt."

Dette er hentet fra en artikkel Lysbakken skrev i Manifest 02s studiehefte.

"Den sosialistiske økonomien må kunne styre ressursene og produktene dit det er mest behov for dem, vi må skape en behovsstyrt økonomi. Motsetningen til å satse på det blinde markedet er bevisst planlegging. Forutsetningen for å lage en slik planøkonomi er at man er i stand til å avgjøre hvilke behov som til enhver tid er viktigst."

Dette sitatet er hentet fra "Du skal ta ledelsen og makta 2", et studiehefte fra SU, som Lysbakken var ansvarlig for, ifølge Stortingets hjemmesider.

De fleste av oss endrer mening om saker etter hvert. Det er som Churchill sa: Den som ikke er radikal når han er ung mangler hjerte. Men, som den britiske giganten la til: Den som ikke blir konservativ når han blir eldre mangler hjerne.

Det er lov å holde fast på "saka", men det er også lov å svikte "saka". Uansett bør man være ærlig og åpen om det.

Følg Torbjørn Røe Isaksen på Twitter.

Les også Siv Jensens kommentar: Marxist i regjering

STILLINGER

Bedrift I SAMARBEID MED PROFF.NO