Rekordår for kortsvindel i 2016: Over 17 milliarder tapt i Europa

Ferske tall viser at 2016 var et rekordår for kortsvindel. For Norge endte det totale tapet på hele 237 millioner kroner.


<p><b>STORE TAP:</b> I 2013 ble 22 franskmenn arrestert i forbindelse med kortsvindel over nettet. Frankrike hadde en av de høyeste tapsandelene fra kortsvindel i Europa i løpet av fjoråret.</p>

STORE TAP: I 2013 ble 22 franskmenn arrestert i forbindelse med kortsvindel over nettet. Frankrike hadde en av de høyeste tapsandelene fra kortsvindel i Europa i løpet av fjoråret.

Fjoråret var et rekordår for kortsvindel i Europa, hvor til sammen 1,8 milliarder euro, nærmere 17 milliarder kroner, gikk med til kortsvindel.

Det kommer frem av analyser som FICO og Euromonitor International har gjennomført.

Tapene har steget med 20 prosent siden 2008. 

Analyseselskapene peker på at svindlerne har gått vekk fra de mer «tradisjonelle svindelmulighetene» som ligger i misbruk av chip og pinkoder, og over til kanaler som er langt vanskeligere å spore.

Økning i Norge

Totalt ble norske korteiere svindlet for til sammen 25 millioner euro i 2016, omtrent 237 millioner kroner.

Dette er en økning på rundt 16 millioner kroner fra året før.

Hele 88,6 millioner kroner går med til kortsvindel her til lands, og det er en sterkest økning i svindel som skjer via nettet.

Såkalt CNP-svindel er en type kredittkortsvindel hvor kredittkortet ikke fysisk må presenteres, men gjennomføres online eller over telefon.

Tilfellene av CNP-svindler ga til sammen et tap på over 109 millioner kroner i fjor, opp 11 millioner kroner fra året før.

– Veksten i onlineutgifter og CNP-svindel bringer nye utfordringer for banker og forhandlere, ettersom stadig flere kriminelle har gått bort fra chip- og pin-svindel og flyttet seg over til en langt mindre risikabel kanal, sier Martin Warwick, seniorkonsulent for svindel ved FICO til E24.

FICO jobber strategisk med bankene i å avdekke svindel og bedrageri gjennom kunstig intelligensanalyser. Silicon Valley-selskapet tilbyr i dag beskyttelse for mer enn 2,6 milliarder betalingskort i mer enn 90 land.

Verste tap i Storbritannia og Frankrike

19 europeiske land var innlemmet i analysene, som i hovedsak er basert på data fra analysebyrået Euromonitor International.

Det verdensledende markedsbyrået fikk i tillegg hente inn data fra UK Cards Association, en del av handelsorganisasjonen UK Finance.

Analysene baserer seg på forholdet mellom tap på svindel og salg. Her ligger Frankrike og England høyest, med henholdsvis 8,9 og 7 basispoeng.

Ifølge FICO utgjør franske kortutgifter kun halvparten av nivået i Storbritannia, noe som gjør de britiske tapene enda større.

Til sammen står Storbritannia og Frankrike for 73 prosent av det totale tapet blant de 19 landene i 2016, etterfulgt av Tyskland, Spania, Russland, Italia og Sverige.

Norge hadde fjerde høyeste basispoeng på 2,98.

Vil spore unormal aktivitet

Seniorkonsulent for svindel i FICO, Martin Warwick sier til E24 at den underliggende årsaken til økningen av kortsvindel er en eksponentiell vekst av betaling over nett.

– Dette har igjen ført til at svindel med kort som ikke er til stede, CNP-svindel, har utviklet seg til hovedproblemet i hele Europa, sier Warwick.

Og det blir stadig vanskeligere å avdekke kortsvindel, ettersom mistenksom aktivitet ofte kan sammenlignes med å finne «nålen i høystakken», peker Warwick på.

– Kriminelle finner det lettere å skjule aktiviteten sin i en vekstkurve som dette, og det er vanskeligere å oppdage CNP-svindel enn svindel på salgsstedet, takket være chip og PIN, fortsetter Warwick.

FICO benytter seg av kunstig intelligens for å spore aktivitet og unormal oppførsel i transaksjoner. Analysene brukes deretter til å ta beslutninger i sanntid under en transaksjon, for så å kunne forhindre den.

– Vi ser en videre vekst i kortsvindel i år, og dette følger den stadige veksten i datalovbrudd. Dagens lovbrudd over nett er morgendagens svindelproblem, da kriminelle misbruker kundeinformasjon – som er kjøpt og solgt på det mørke nettet – for å begå kortsvindel, sier Warwick.

Digital kriminalitet koster 2.600 milliarder i året

– Vi så det samme som FICO og andre i bransjen i 2016. Andelen svindler gikk opp, og særlig for CNP-svindel, sier Kjell-Rune Vilhelmsen, Produktsjef i Fraud Prevention i Evry.

Vilhelmsen er imidlertid tydelig på at tallene så langt for 2017 tyder på et langt lavere svindelnivå i år sammenlignet med 2016.

Saken fortsetter under annonsen.

– Per dags dato har vi hat et langt lavere misbruksnivå. Dette kan peke på at bankene og vi som tjenesteleverandører gjør tiltak i takt med svindelen, sier han til E24.

Evry jobber med å overvåke bruken av kunders bank- og kredittkort. I 2016 detekterte de 101.500 bedragerisaker, det vil si et gjennomsnitt på 11,6 tilfeller i timen. Så langt inn i 2017 har selskaper registrert et gjennomsnitt på 8,4 hendelser i timen.

I dag er denne metoden, bedre kjent som realtidsovervåkning, en standard for alle banker som utsender kort.

En studie fra Center for Strategic and International Studies (CSIS), konkluderte i 2015 med at digital kriminalitet kan koste verdensøkonomien så mye som 2.600 milliarder kroner i året.

Vilhelmsen peker på at digitale angrep og «cyber-aktivitet» utgjør en stor risiko ved svindel.

– Utviklingen innen teknologi og internett er bra for samfunnet og gjør hverdagen enklere for folk flest. Men det som blir enklere for kunden blir også enklere for svindlerne. For de vet å benytte seg av teknologien og de mulighetene den gir.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå