- Både frykt og grådighet

Oslo Børs er nok en dag verst i Europa, men aksjestrateg påpeker at vi alle er i samme båt.

- Vi har et veldig uoversiktelig og vanskelig marked. Det svinger mye opp og ned, eller for å være mer presis: Mer ned enn opp. Markedet preges av både frykt og grådighet nå, sier aksjestrateg Terje Nyborg i Landsbanki til E24.

Oslo Børs´ fall er sterkere enn i de andre europeiske markedene mandag. Mens hovedindeksen klokken 15:20 er ned 2,1 prosent, er Frankfurts Dax ned 1 prosent, og Londons FTSE 100 ned 1,9 prosent.

Følg tristessen på Børs24

Nok en gang verst

Oslo børs har vært verst i Europa mange dager i januar, særlig fordi Oslo er en råvarebørs sensitiv for svingninger i verdensøkonomien. Nyborg påpeker at finansuroen påvirker alle.

- Samvariasjonen mellom verdens børser er veldig påtagelig - den har vel aldri vært større. Frykten for at USA drar verden med i en global resesjon er i høyeste grad til stede.

Nyborg mener det er vanskelig å si hvor markedet er i dag.

- Jeg tror vi fortsatt skal gjennom et turbulent marked. Først til sommeren vet vi mer om hvor vi er. Et marked er gjerne på topp når den siste pessimist er blitt optimist. Nå er vel situasjonen nesten motsatt.

Les også: Bush har redningsplanen klar

Sikringene røk

Hedgefondforvalter Einar Bonnevie i WarrenWicklund sammenligner markedet med en fjellklatrer som mister festet på kanten av stupet.

- Sikring på sikring har røket, og fjellklatreren faller nedover. Nå lurer markedet på når sikringen skal holde, sier Bonnevie til E24.

Nyborg påpeker at børsene er svært sensitive for dårlig nytt.

- Alle går rundt på tå hev, og frykter at noe uventet plutselig skal dukke opp. Det er flere spørsmål enn svar, sier Nyborg.

Avgjørende uke

Den amerikanske sentralbanken Fed avholder rentemøte onsdag. Rentemarkedet venter et rentekutt på 0,5 prosentpoeng, etter sjokk-kuttet på 0,75 i forrige uke.

Les også: Sjokk-kutt ikke nok for Wall Street

Viktige makrotall, som arbeidsmarkedsstatistikk, kommer også. I tillegg begynner selskapene å rapportere inn kvartalstall for fullt denne uken.

Nyborg er spent.

- For selskapenes del blir det særlig interessant å høre hvordan guidingen blir videre. Det er viktigere enn kvartalstallene. Det er vanskelig å se hvordan utviklingen blir et halvt og et års tid fremover - forhåpentlig kan guidingen gi noen små svar, sier Nyborg.

Les også: Fortsatt USA-uro

På forsiden nå