Bill Gates: - Barna mine har ikke godt av pengene

Milliardæren mener det er hans plikt å skåne sine barn fra sin store rikdom.
<b>SÅ MYE SKAL VI GI:</b> Jens Stoltenberg møtte Bill og Melinda Gates utenfor operaen før samtalene om fattigdomsbekjempelse. Til venstre Stoltenbergs kone Ingrid Schulerud.
SÅ MYE SKAL VI GI: Jens Stoltenberg møtte Bill og Melinda Gates utenfor operaen før samtalene om fattigdomsbekjempelse. Til venstre Stoltenbergs kone Ingrid Schulerud.

Microsoft-gründeren Bill Gates er på norgesbesøk for å snakke om internasjonal helse og fattigdomsbekjempelse.

Sammen med sin kone Melinda har Gates gjennom Gates-stilftelsen donert største delen av sin formue til fattigdomsbekjempelse og vaksinering av barn.

- Alle bør ha samme utgangspunkt

Han synes ikke synd på barna sine som dermed ikke arver så mye.

- Jeg tror ikke barna mine har godt av å ha så mye penger. Det er verken sunt for dem eller samfunnet, sier Gates.

Han mener rikdom bør gå fra rike til fattige.

- Stor velstand bør gå fra rike til fattige slik at alle kan starte fra samme grunnlag. Det er uheldig for verden hvis rikdommen blir hos de rike, for det at man er rik betyr ikke at man nødvendigvis er mer intelligent eller at man bør ha fortrinn overfor andre. Alle bør ha samme utgangspunkt, sier Gates.

Barnebarna vinner ikke olympia-gull

Han belyser sin teori med olympiaden.

- Når USA sender sitt olympia-lag så tar de ikke barnebarna til tidligere olympiavinnere og ber dem gjenta suksessen. Man gir sjansen til de som har vist best resultater til enhver tid. Det samme bør man gjøre med rikdom. Gi den videre slik at de som skiller seg ut kan utvikle nye ideer og skape videre velstand og verdiskapning, sier Gates.

Skandinavia holder sine løfter

Samtidig som verdens rikeste mann er svært fornøyd med de nord-europeiske landenes innsats, så svinger han pisken over Italia og landets statsminister Silvio Berlusconi.

- Den største utfordringen vi har i dag er å få rike land til gi det de tidligere har lovet og gjerne enda mer. Finanskrisen har endret gavmildheten til mange land, men vi er fortsatt svært fornøyd med bidragene, særlig fra Norge, Sverige, Danmark, Nederland og Storbritannia, sier Gates.

Den store skuffelsen er støvellandet.

- Berlusconi har sveket meg

- Italia er det eneste landet som har skuffet stort, sier Gates.

Han ser på seg selv som en talsmann for de fattige og mener Italias statsminister har sveket både ham og de fattige med å ikke holde sine løfter om bistand.

- Det stemmer at han har sveket meg, sier Gates til E24.

Han vil ikke utdype hvor mye bistand landet holder igjen, men er tydelig skuffet over Berlusconi.

Korrupsjons-tiltalt

Samtidig som Berlusconi er statsminister Stoltenbergs kollega, er han også på mange måter Gates' kollega i rikmannsklubben. Han er nemlig Italias rikeste mann, og er i følge Forbes Magazine god for 11 milliarder dollar (rundt 70 milliarder kroner).

Han slo seg opp på mediebransjen og startet Italias første kommersielle TV-kanal. Han har vært tiltalt for korrupsjon flere ganger, og har vært anklaget for skatteundragelse.

Bill Gates på sin side grunnla Microsoft og besitter verdens største private formue på nærmere 40 milliarder dollar (rundt 250 milliarder kroner).

Til forsiden

På forsiden nå