Mener Olsen er for optimistisk om boligmarkedet

Betydelig innstramming i bankenes utlån, lavere konsumenttillit og betydelig fare for resesjon i norsk økonomi kan kjøle ned boligmarkedet raskere enn det Norges Bank tror.


<p><b>TEGN TIL LAVERE VEKST:</b> Øystein Olsen og Norges Banks prognoser om boligprisveksten kan være for optimistiske, mener sjeføkonom.</p>

TEGN TIL LAVERE VEKST: Øystein Olsen og Norges Banks prognoser om boligprisveksten kan være for optimistiske, mener sjeføkonom.

I februar falt boligprisene med 0,2 prosent, viser fersk statistikk fra Eiendom Norge.

Tolvmånedersveksten har avtatt siden toppen på 8,7 prosent ble nådd i februar i fjor.

I januar hadde den falt videre ned til 5,2 prosent, og etter torsdagens tall er årsveksten nede på 4,4 prosent.

Norges Bank forventer en ytterligere nedgang i årsvekstraten i boligprisene ned mot 3,0 prosent i løpet av 2018.

En slik myk landing ser ikke Handelsbankens sjeføkonom for seg. Til E24 forklarer Kari Due-Andresen hvorfor.

– Denne jevne og pene nedgangen i boligpriser er en optimistisk forventning. Gitt den økonomiske utviklingen og bankenes betydelig innstramming i kredittpraksis mot norske husholdninger er det en fare for en langt raskere nedkjøling i boligmarkedet, sier hun til E24.

OVERSIKT OVER DE STØRSTE BYENE: Slik utvikler boligprisene seg

– Synet på egen økonomi har begynt å svikte

En av årsakene til at Due-Andresen mener at boligmarkedet vil utvikle seg svakere enn i prognosene til Norges Bank, er at nordmenn har blitt langt mer skeptisk til egen økonomi.

Ifølge undersøkelsen «forventningsbarometeret», som ble presentert av Finans Norge i februar, må vi helt tilbake til bank- og boligkrisen tidlig på 90-tallet for å finne to kvartaler på rad med lavere målinger.

 <p><b>SJEFØKONOM:</b> – Norge hadde nullvekst gjennom andre halvår i 2015. Ledigheten stiger og husholdningene har svakere tillit til egen økonomi. Det er en betydelig fare for resesjon i norsk økonomi, sier hun, sier Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken til E24.<b><br/></b></p>

SJEFØKONOM: – Norge hadde nullvekst gjennom andre halvår i 2015. Ledigheten stiger og husholdningene har svakere tillit til egen økonomi. Det er en betydelig fare for resesjon i norsk økonomi, sier hun, sier Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken til E24.

– Konsumenttilliten har vist en nedadgående tendens siden september 2014. Synet på egen økonomi har begynt å svikte, og kjøpsplanene har blitt kraftig nedjustert. Ledigheten stiger, og de bekymrede husholdningene gjør at vi kan se utslag i boligmarkedet, sier Due-Andresen til E24. 

Handelsbanken mener en nedkjøling potensielt kan føre med seg negative konsekvenser for privat konsum og investeringer.

– Hvis boligmarkedet faller, kan det føre til at norske husholdninger knapper inn mer på konsum og andre investeringer. Det kan legge en ytterligere brems på den svake utviklingen i norsk økonomi, sier hun.

Strengere kredittpraksis gjør prisveksten svakere

Bankenes betydelig innstramming i kredittpraksis mot norske husholdninger vil også gjøre at boligmarkedet ikke blir like hett som Norges Bank har lagt til grunn, mener Due-Andresen.

– Vi må tilbake til 2011 for å finne en tilsvarende innstramming hos bankene. Før det må vi tilbake til finanskrisen. Begge gangene har boligprisene falt, sier hun.

 <p><b>LAVERE VEKSTTAKT:</b> Boligprisene falt med 0,2 prosent i februar. Boligprisene vokser fremdeles på årsbasis, men vekstakten er stadig lavere.</p>

LAVERE VEKSTTAKT: Boligprisene falt med 0,2 prosent i februar. Boligprisene vokser fremdeles på årsbasis, men vekstakten er stadig lavere.

Sjeføkonomen mener innstrammingen som bankene begynte med i 2011 og som fortsatte inn i 2013 er et eksempel på at innstramminger får konsekvenser for boligprisene.

– En del av prisfallet vi så i boligmarkedet fra andre halvår 2013 til starten av 2014 kan forklares av disse innstrammingene, sier hun.

– Næringslivet i Oslo og Akershus bremser litt

Due-Andresen får støtte fra Harald Magnus Andreassen i Swedbank i at ledigheten vil være med på å dra boligprisveksten ned.

– Man ser at for hele landet i gjennomsnitt så er prisveksten i boligmarkedet nå dempet, og det til tross for lave renter. Årsaken er kanskje, og trolig, den økende arbeidsledigheten, og at dette påvirker prisene nedover, vil i så fall være normalt, sier sjeføkonomen i Swedbank.

Andreassen mener todelingen mellom boligprisutviklingen i vest og øst er sterkt fremtredende, men at man såvidt begynner å se oljekrisen påvirke den økonomiske aktiviteten i Oslo.

– På Vestlandet er prisutviklingen særlig svak, og det skyldes nedturen i oljeindustrien og at ledigheten stiger mye der. På Østlandet så har boligmarkedet vært trukket opp av lavt rentenivå, for her er innbyggerne stort sett upåvirket av nedturen i oljesektoren.

– Men vi har noen rapporter som tyder på at næringslivet også i Oslo og Akershus bremser litt, sier Andreassen

Swedbank-toppens foreløpige analyse innebærer at vi vil få et moderat boligprisfall i andre halvdel av 2016 og inn i 2017.

Lavere renter vil ikke være nok

Handelsbanken mener Norges Bank vil sette ned styringsrenten til null i løpet av 2016.

Det betyr at folk vil få billigere boliglån, og at renter og avdrag utgjør en mindre kostnad enn før.

 <p><b>TROR PÅ FALL:</b> Harald Magnus Andreassen foreløpige analyse innebærer at vi vil få et moderat boligprisfall i andre halvdel av 2016 og inn i 2017. Her ankommer Swedbank-toppen Grand Hotel etter sentralbanksjefens årstale i februar.<br/></p>

TROR PÅ FALL: Harald Magnus Andreassen foreløpige analyse innebærer at vi vil få et moderat boligprisfall i andre halvdel av 2016 og inn i 2017. Her ankommer Swedbank-toppen Grand Hotel etter sentralbanksjefens årstale i februar.

Men Due-Andresen tror ikke det vil være nok til å motvirke strengere kredittpraksis og den generelt svakere utviklingen i norsk økonomi.

– Det vil jo selvsagt hjelpe. Men det vi tror, er at den dominerende faktoren for en nedkjøling i boligmarkedet er at arbeidsledigheten stiger og at økonomien svekker seg.

Sjeføkonomen mener at boligmarkedet ikke er isolert fra resten av økonomien.

– Historisk sett lever ikke boligmarkedet sitt eget liv. Selv om det blir noe billigere å låne, vil den dominerende faktoren være at ledigheten stiger og hva som skjer i utviklingen av norsk økonomi.

Og Due-Andresen mener ikke at utsiktene for et høyere tempo i norsk økonomi er særlig sannsynlig.

– Norge hadde nullvekst gjennom andre halvår i 2015. Ledigheten stiger og husholdningene har svakere tillit til egen økonomi. Det er en betydelig fare for resesjon i norsk økonomi, sier hun.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå