Storavis: EU i gang med å fryse ut Storbritannia

Brexit er i ferd med å bite for britene. Et internt notat viser hvordan Brussel er i gang med fryse ut britiske selskaper, som stenges ute fra kontrakter i EU-systemet.


<p><b>FRYSER UT:</b> EU-kommisjonen forklarer i et internt notat fra topplederne hvordan man vil fryse ut Storbritannia fra unionen. Her fra EU-kommisjonens hovedkontor i Brussel.</p>

FRYSER UT: EU-kommisjonen forklarer i et internt notat fra topplederne hvordan man vil fryse ut Storbritannia fra unionen. Her fra EU-kommisjonens hovedkontor i Brussel.

Det melder Financial Times (bak betalingsmur), som skriver at de har fått tilgang til et internt notat fra EU-kommisjonen.

Bare en uke etter Storbritannias statsminister Theresa May iverksatte artikkel 50 i Lisboa-trakten, og med det satte i gang prosessen med å melde britene ut av unionen, startet EU-kommisjonen det FT beskriver som en «utfrysing».

Brussel har dermed startet med et systematisk arbeid med å stenge ute britiske selskaper som er interesserte i kommende milliardkontrakter i EU-systemet.

Dette for å unngå «unødvendige tilleggskomplikasjoner» frem mot 2019, når brexit formelt skal iverksettes. 

Mister innflytelse

Kommisjonens toppledere beskriver i notatet hvordan Storbritannia i praksis vil miste  innflytelse, selv om de fortsatt beholder de juridiske rettighetene og forpliktelsene et formelt medlemskap gir frem til brexit er en realitet om to år.

De EU-ansatte blir i notatet oppfordret til å si til britisk privat sektor at de må forberede seg på «juridiske konsekvenser» som følge av Brexit.

Notatet ble sendt til senioransatte, og var signert av kommisjonens generalsekretær Alexander Italianer, presidentens stabssjef Martin Selmayr og EUs Brexit-forhandler Michel Barnier.

 <p><b>BREXIT-FORHANDLER:</b> Michel Barnier, til høyre, skal lede EUs forhandlinger med britene angående utmeldelsen. Her sammen med tidligere belgisk statsminister Guy Verhofstadt, som skal koordinere prosessen.</p>

BREXIT-FORHANDLER: Michel Barnier, til høyre, skal lede EUs forhandlinger med britene angående utmeldelsen. Her sammen med tidligere belgisk statsminister Guy Verhofstadt, som skal koordinere prosessen.

– Bortsett fra det lovlige kravet om at en kontraherende part etableres i EU, kan det være politiske eller praktiske grunner som taler til fordel for avtaler etablert i en bestemt medlemsstat, ikke bare ved kontraktens inngåelse, men også gjennom hele avtaleperioden, sier notatet, ifølge FT.

Det utsendte skrivet forklarer hvordan man kan bryte med Storbritannia. Det inneholder også informasjon om hvordan man skal kunne bryte Storbritannias tilgang til EUs databaser.

Nyvalg

Nyheten kommer bare dager etter den britiske statsministeren overrasket alle med å kunngjøre nyvalg 8. juni.

Theresa May begrunnet nyvalget med at hun trenger et solid mandat fra folket, når hun skal inn i forhandlinger om Brexit.

Onsdag var May i samtaler med EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker. I etterkant av samtalen bekreftet en EU-talsmann at valget ville forsinke forhandlingene.

– Etter deres samtale vurderer presidenten at de reelle forhandlingene om Artikkel 50 med Storbritannia vil begynne etter valget 8. juni, sa talsmannen.

Tidligere har EU-president Donald Tusk avvist Storbritannias krav om å drive parallelle forhandlinger om både utmelding og handelsavtaler.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå