Gresk journalist til E24: - Stemningen er anspent

Det er stor usikkerhet før det viktige valget i Hellas søndag, og journalist avslører at ikke alt som vises på TV gjengir virkeligheten korrekt.

PÅ KANTEN: Den greske journalisten Matina Stevis beskriver stemningen til å være på kanten i forkant av valget i Hellas.
PÅ KANTEN: Den greske journalisten Matina Stevis beskriver stemningen til å være på kanten i forkant av valget i Hellas.

- Stemningen er anspent, men det er stille i gatene, sier den greske journalisten i Wall Street Journal, Matina Stevis, til E24.

Stevis jobber normalt fra Brussel, men dekker i disse dager det viktige valget i Hellas.

I forkant er det knyttet stor usikkerhet til valgets utfall, men de siste målingene viser at de to regjeringenspartiene som støttet krisepakken fra EU og IMF, Nytt Demokrati og PASOK, trolig vil holde på makten.

- Det virkelige spørsmålet vil være hva som skjer etter valget. Skulle de ikke være i stand til å enes om en ny regjering, kan det bli nytt valg om bare tre uker, sier Stevis.

Folkemøter

Nytt Demokrati og PASOK har de siste dagene avholdt store valgmøter, og det har tilsynelatende vært stort oppmøte - for en person som følger valget på avstand.

I realiteten har det vært langt mindre oppmøte på møtene, enn ved tidligere valg.

- Det er litt oppkonstruert. Det møter mindre folk enn tidligere og alt virker å være konstruert for TV. De kaster blant annet konfetti og vifter med flagg for å virke som en større folkemengde.

(Saken fortsetter under bildet)

MØTER: Allmøter som dette, holdt av PASOKs leder Evangelos Venizelos, har færre tilskuere enn før, sier journalist i Aten.
MØTER: Allmøter som dette, holdt av PASOKs leder Evangelos Venizelos, har færre tilskuere enn før, sier journalist i Aten.

Nynasister

IMF godkjente i mars et nytt lån til Hellas på 28 milliarder euro, rundt 212 milliarder norske kroner, som del av EUs redningspakke for Hellas.

For å få dette lånet, har den sittende regjeringen blitt tvunget til å gjennomføre kraftige, og upopulære kutt.

Det har vært en ny vår for partier som var motstandere av de beintøffe sparepakkene.

Nå ligger det an til at små partier vokser betydelig, ettersom velgere i stor grad stemmer enten for eller imot sparepakkene.

De siste meningsmålingene viser at Nytt Demokrati har omlag 23 prosent av stemmene, mens PASOK har 16 prosent. Det er ventet at disse trenger mellom 35 og 40 prosent for å danne regjering, ifølge NTB.

Ut fra meningsmålingene vil mellom 8 og 10 mindre partier være over sperregrensen på 3 prosent, blant annet det høyestreekstreme partiet Gyllen Daggry.

- Det kommer noen ekstreme politikere inn i parlamentet, som nynazistene, sier Matina Stevis.

Les også:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå