– Hellas og långiverne enige på flere områder

Hellas og landets internasjonale långivere en enige om mange av sakene som må løses før Hellas får utbetalt mer kriselån, sier Eurogruppens sjef Jeroen Dijsselbloem


<p><b>UTFORDRENDE:</b> Det har vært store diskusjoner innad i EU om hvordan den økonomiske krisen i Hellas skal løses. Nå virker det som om lånegiverne kan komme til en enighet. <b><br/></b></p>

UTFORDRENDE: Det har vært store diskusjoner innad i EU om hvordan den økonomiske krisen i Hellas skal løses. Nå virker det som om lånegiverne kan komme til en enighet.

I en Twitter-melding søndag skriver han «god framgang i samtalene».

Samtalene har vart siden midten av uken og fortsetter tirsdag.

Kreditorene krever blant annet at Hellas endrer loven som gjør at folk ikke kan bli kastet ut av primærboligen sin når de ikke greier å betjene boliggjelden.

Hellas trenger en utbetaling på 2 milliarder euro for å holde økonomien flytende. I tillegg trenger greske banker 10 milliarder euro i kapitaltilførsel.

Fortsatt uenige om krav

Finansministrene i eurosonen bestemte mandag at de ikke godkjente utbetalingen av nye to milliarder euro i kriselån til Hellas.

Det var forventet ettersom Hellas og representanter for kreditorene ikke var blitt enige om alle reformene som kreditorene har stilt som krav.

Det er særlig uenigheten om reglene for bankenes mulighet for å tvalggselge boliger som er stilt i pant for misligholdte boliglån som partene er uenige om.

Finansministrene åpnet imidlertid for å lette på noen av kravene som må oppfylles for at eurosonens krisefond ESM kan stille 10 milliarder euro til rådighet for en rekapitalisering av greske banker, skrev den greske avisen Kathimerini tidligere denne uken.

Streiket

Det greske folket gjennomførte torsdag denne uken den første generalstreiken siden nyvalget i september.

Streiken var en protest mot de nye innstrammingene som den greske regjeringen er bedt om å gjennomføre for å få tilgang til en pott på 2 milliarder euro av kriselånet som holder landets økonomi flytende.

Hele den greske fagbevegelsen stod bak streiken, som fikk støtte fra flere representanter i statsminister Alexis Tsipras' eget parti, Syriza.

– Vi gjennomfører en avtale som inkluderer tiltak som er urettferdige, sier regjeringens talsperson Olga Gerovasili, ifølge Reuters.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå