Giske vil vurdere IT-løsning - som har eksistert i to år

Trond Giske vil knytte Innovasjon Norge-bedrifter opp mot konkursregistreringer i Brønnøysund. Men det har de allerede gjort i to år.

<p><b>GISKES IDÉ:</b>- Vi gjør store digitaliseringsfremskritt med Brønnøysundregisteret. Så vi får se. Kanskje kan det være en idé å koble det opp mot Innovasjon Norge, slik at vi kan få et sømløst system, sa nærings- og handelsministeren nylig til E24.</p>

GISKES IDÉ:- Vi gjør store digitaliseringsfremskritt med Brønnøysundregisteret. Så vi får se. Kanskje kan det være en idé å koble det opp mot Innovasjon Norge, slik at vi kan få et sømløst system, sa nærings- og handelsministeren nylig til E24.

Løsningen nærings- og handelministeren skisserte som en fremtidig mulighet - med store forbehold- er allerede to år gammel. Den bare brukes ikke. 

Ideen til Trond Giske var å «sømløst» knytte Innovasjon Norge opp mot løpende registreringer i Brønnøysund.

Les mer: Giske åpner for konkursregister

Ikke bare bekrefter Innovasjon Norge at de allerede har et system slik Giske skisserer, og at dette har vært på plass siden 2011.

Men hittil har de ikke ønsket å benytte informasjonen de har liggende, til å sette sammen rapporter og analyser over de bedriftene som ikke lykkes.

- Det stemmer. Det har vært langt viktigere for oss å se på hva som skal til for at bedrifter lykkes, enn å lage statistikk over dem som av ulike årsaker avvikles, skriver kommunikasjonsdirektør i Innovasjon Norge, Kjetil Svorkmo Bergmann, i en epost.

Dermed er det fortsatt et åpent spørsmål hvor store summer som har blitt gitt til selskaper som senere har gått over ende.

<p><b>KJENNER DU TIL TILDELINGER VI BØR SE NÆRMERE PÅ?</b></p><p align="right"><a href="mailto:tips@e24.no"><b>TIPS OSS HER!</b></a></p>

KJENNER DU TIL TILDELINGER VI BØR SE NÆRMERE PÅ?

TIPS OSS HER!

- Er opptatt av informasjonsflyten

Giske har vært lite tilgjengelig for kommentar, på grunn av reise i Asia.

Næringsdepartementet ønsker likevel å forklare hvorfor statsråden vil vurdere en mulighet som allerede finnes.

 - Statsråden er opptatt av at informasjonsflyten og utnyttelsen av denne mellom Brønnøysundregistrene og Innovasjon Norge kan bli bedre, konkret knyttet opp til måling av selskapers overlevelse. Det var dette han siktet til i uttalelsen sin, skriver Anne Cecilie Lund, seniorrådgiver i kommunikasjonsavdelingen til Nærings- og handelsdepartementet i en epost.

Se alle artiklene om Innovasjon Norges milliarder her.

<p><b>FORKLARER:</b> Anne Cecilie Lund, senior kommunikasjonsrådgiver  i Nærings- og handelsdepartementet forteller at Giske er interessert i informasjonsflyten mellom Innovasjon Norge og Brønnøysundregisteret.<br/></p>

FORKLARER: Anne Cecilie Lund, senior kommunikasjonsrådgiver  i Nærings- og handelsdepartementet forteller at Giske er interessert i informasjonsflyten mellom Innovasjon Norge og Brønnøysundregisteret.

- Feil selvbilde

E24 har den siste tiden avdekket at Innovasjon Norge ikke har samlet en felles oversikt over hvilke selskaper som har gått overende.

Les mer: Innovasjon Norge deler ut milliarder - har ingen konkurs-oversikt

Videre har det kommet frem at Innovasjon Norge selv har operert med en flopprate på under fire prosent. E24 kunne derimot vise at den reelle konkursandelen var opp til fem ganger høyere.

Det har fått nestlederen i Stortingets næringskomité til å reagere.

- Det jeg reagerer sterkest på er at det kan se ut som Innovasjon Norge ikke har en god oversikt over hvor de har mislykkes. Dermed lages det et selvbilde av at man trolig har lykkes på flere områder enn man faktisk har, sier Harald T. Nesvik (Frp) til E24.

Les mer: Giske må svare Stortinget om Innovasjon Norge-floppene

I et brev til Stortingspresidenten 2. april i år krever Harald T. Nesvik at Trond Giske legger frem kostnadene for floppene som Innovasjon Norge har støttet.

Les mer:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå