Frp-Nesvik krevde Giskes fiaskotall: - Fikk overhodet ikke svar

Frp-politiker mener Giskes taktikk er at «jo lenger svar, jo mer ser det ut som vi har jobbet». Se Trond Giskes åtte sider lange brev her.

<p><b>MILLIARDENE FRA INNOVASJON NORGE:</b> Frp-representant Harald Tom Nesvik krever klare svar fra nærings- og handelsminister Trond Giske (til høyre). Det fikk han ikke i brevet (innfelt).<br/></p>

MILLIARDENE FRA INNOVASJON NORGE: Frp-representant Harald Tom Nesvik krever klare svar fra nærings- og handelsminister Trond Giske (til høyre). Det fikk han ikke i brevet (innfelt).

- Dette er overhodet ikke et svar. Kun en lengre utredning om hvordan lovverket er. Noe unødvendig, ettersom jeg selv har vært med på å vedta det, sier Fremskrittspartiets Harald T. Nesvik til E24.

Nestlederen i Stortingets finanskomité ville vite hvilken oversikt over tap Innovasjon Norge og øverste ansvarlig Trond Giske har.

Trond Giske sendte dette svaret på åtte sider. Men for Nesvik var det lite betryggende.

- Ser ut til at de har betydelige mangler på statistikkføring og hva pengene er brukt  til. Derimot viker det som taktikken er «jo lenger svar, jo mer ser det ut som vi har jobbet», sier han.

<p><b>Vil HA DEBATT:</b>Harald T. Nesvik mener Nærings- og handelsdepartementet feier negative Innovasjon Norge-tall under teppet.<br/></p>

Vil HA DEBATT:Harald T. Nesvik mener Nærings- og handelsdepartementet feier negative Innovasjon Norge-tall under teppet.

Les mer: Giske må svare Stortinget om Innovasjon Norge-floppene

Næringsdepartementet mener på sin side at Nesvik bør være godt fornøyd med brevet han har fått.

- Nesvik stiller omfattende spørsmål og får derfor omfattende svar. Blant annet flere oversikter, noe som er i tråd med det han har bedt om, uttaler statssekretær Jeanette Irene Moen i en epost, via senior kommunikasjonsrådgiver Anne Cecilie Lund.

Vil ha debatt om milliardene

Innovasjon Norge fordeler mellom fem til ti milliarder i året til blant annet norsk næringsliv og landbruk.

E24 har denne våren avdekket at det ikke lages oversikter over hvilke bedrifter som senere går konkurs eller legger ned.

Artiklenes innhold sjokkerte Nesvik, som mener Stortinget har blitt feilinformert da Trond Giske i fjor redegjorde for Innovasjon Norges resultater.

<p><b>KJENNER DU TIL TILDELINGER VI BØR SE NÆRMERE PÅ?</b></p><p align="right"><a href="mailto:tips@e24.no"><b>TIPS OSS HER!</b></a></p>

KJENNER DU TIL TILDELINGER VI BØR SE NÆRMERE PÅ?

TIPS OSS HER!

- Det er åpenbart at de ikke ønsker en debatt om dette. Men den debatten har jeg tenkt å ta, sier Nesvik.

Dette er ikke departementet til Giske enig i.

- Vi forsøker ikke på noen måte å unngå disse spørsmålene. Tvert imot gjorde vi mars rede for hvordan vi skal håndtere dette videre, i et svar til Stortinget, skriver Jeanette Irene Moen videre.

Har fiaskotall - bruker dem ikke

Innovasjon Norge har bekreftet at de har et IT-system med konkurstall. Dette har sågar vært på plass siden 2011.

Les mer: Giske vil vurdere IT-løsning - som har eksistert i to år

Men hittil har ikke Innovasjon Norge eller hovedeier Nærings- og handelsdepartementet ønsket å analysere eller sette sammen informasjonen de har liggende.

Derfor har de ikke oversikt over hvor store summer som er gitt til mislykkede prosjekter.

- Det har vært langt viktigere for oss å se på hva som skal til for at bedrifter lykkes, enn å lage statistikk over dem som av ulike årsaker avvikles, skrev kommunikasjonsdirektør i Innovasjon Norge, Kjetil Svorkmo Bergmann, i en epost til E24 i begynnelsen av april.

Konkurstall basert på 90 bedrifter

Innovasjon Norges rapporter om konkursrate er basert på en spørreundersøkelse til under halvparten av bedriftene som mottok støtte - fire år senere. Av om lag 1600 besvarelser i 2012 er det rundt 90 som ikke har svart.

Av disse 90 ikke-svarene har man så undersøkt hvorvidt selskapet eksisterer eller ikke. Dette utgjør Innovasjon Norges konkursanalyse.

Innovasjon Norges tall viser en konkursrate på under 4 prosent. Mens tallene E24 har avdekket var over tre ganger så høye - for samme periode. For en noe lenger periode viser E24s analyse opp mot 20 prosent konkurser eller nedleggelser. 

Forskjellen er at E24 hentet inn konkrete konkurstall fra Brønnøysundregisteret.

SØK I ALLE INNOVASJON NORGE-TILDELINGENE

Derfor vil ikke Giske vite mer

Trond Giske har tidligere sagt han frykter han pålegger Innovasjon Norge mer byråkrati, dersom han ber om en oversikt over bedriftene som ikke lykkes.

- Vi har ikke hatt antall konkurser som et viktig parameter på om vi lykkes. Det er sikkert bra å vite, men jeg er mer opptatt av hvor mye vekst, hvor mye innovasjon og mange arbeidsplasser som skapes, sa statsråd Trond Giske til E24 tidligere i år.

- Hvordan kan du vite hvor mange arbeidsplasser Innovasjon Norge skaper, når dere ikke trekker fra selskapene som går konkurs eller avvikles?

- Veldig ofte skjer disse konkursene i nyetablerte selskaper hvor sysselsettingen ikke har rukket å bli så stor. Antall selskaper som går overende er ikke den viktigste målestokken på hvordan det generelt går, svarte han

Skal følge gründerne mer

Borregaard er i E24s søkemotor største mottaker av en enkeltoverføring med 58 millioner kroner i tilskudd i 2010. Selskapet ble etablert i 1898.

Videre fordeler Innovasjon Norge milliarder til alt fra frisører, til IT-gründere og landbruk.

Les mer: Røkke har fått millioner i statsstøtte

Fra 2013 begynner Innovasjon Norge å innføre et nytt rapporteringssystem. Her skal de se på det de kaller overlevelsesraten, men kun for nystartede bedrifter.

- Nesvik er kjent med at vi legger opp til å endre rapporteringssystemet for Innovasjon Norge. Han er også kjent med at overlevelsesrate og omsetningsvekst fremover vil være med på å gi et bilde av selskapets måloppnåelse, skriver statssekretær Moen.

Les mer:


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå