– Får minimale konsekvenser for forbruker

Den tre timer lange bondeblokaden fredag morgen får få konsekvenser for forbrukerne. Bøndene hevder aksjonens korte varighet ikke var planlagt.


<p><b>BLOKKERT:</b> Bøndene blokkerte fredag morgen alle lagrene til dagligvarekjedene.</p>

BLOKKERT: Bøndene blokkerte fredag morgen alle lagrene til dagligvarekjedene.

Fredag morgen sperret Norsk Bondelag alle landets dagligvarelagre som en protest mot landbruksoppgjøret, der det tirsdag ble brudd i forhandlingene mellom regjeringen og bøndene.

Rundt 1.000 bønder troppet opp med traktorer ved grossistlagrene til Norgesgruppen, Coop og Rema på 25 steder over store deler av landet, skriver NTB.

Blokaden ble hevet klokken ni, tre timer etter at den startet. Den korte varigheten på aksjonen gjør at forbrukerne vil merke lite til blokaden, ifølge kommunikasjonsdirektør i Coop, Harald Krististiansen.

– Dette gir minimale konsekvenser for forbrukeren. Vi fikk ut biler før portene ble blokkert klokken seks. I mellomtiden har vi gjort klar biler som skal ut med varer og står ferdig lastet, sier han til E24.

Coops kommunikasjonsdirektør forteller at de ble varslet om blokaden torsdag kveld, og omtaler prosessen som ryddig.

Også Rema 1000 og Norgesgruppen bekrefter til E24 at de var varslet på forhånd.

– Vi beklager at aksjonen rammer uskyldige parter i konflikten og støtter ikke Bondelagets aksjonsform, sier kommunikasjonsdirektør og samfunnskontakt Per Roskifte i Norgesgruppen til E24.

– Vi jobber intenst med å innhente forsinkelser. Det er positivt at Bondelaget valgte å avblåse klokken 9. Konsekvensene kunne blitt langt merdramatiske hvis dette hadde vedvart utover dagen.

– Vurderte varigheten

Generalsekretær i Bondelaget, Per Skorge, forteller til E24 at vurderingen av hvor lenge aksjonen skulle pågå, ble tatt løpende.

– Det var veldig viktig for oss å ta hensyn til at store mengder mat kunne bli ødelagt. Det hadde vi ikke ønske om skulle skje. Det var en av de tunge vurderingskriteriene som lå til grunn for tidspunktet vi valgte å avslutte.

– Ligger det ikke da i aksjonens natur at det da er begrenset hvor lenge den kan vare?

– Det er helt opplagt begrenset hvor lang tid blokaden kunne vare når matsvinn er ett av de tunge kriteriene. Det er viktig å få frem at norsk matproduksjon ikke er en selvfølge, forteller Skorge.

Skorge forteller han i samråd med Bondelagets leder, Lars Petter Bartnes, hadde ansvaret for hvor lenge aksjonen skulle vare.

– Vi var veldig bevisste på at vi skulle vurdere varigheten fra halvtime til halvtime. Hadde vi bestemt oss på forhånd, ville vi mistet manøvreringsbehovet underveis. Våre folk visste ikke hvor lenge aksjonen skulle vare, sier han til E24.

Bartnes sier på sin side i et intervju med NTB fredag formiddag at aksjonens avslutning klokken 9, hele tiden var planlagt.

– Det har vært en plan om avslutning av aksjonen klokken 9, med en åpning for å utvide dersom vi fant det nødvendig. Når vi likevel avsluttet aksjonen såpass tidlig på dagen er det fordi vi føler vi har fått gjennom vårt budskap på en god måte, presiserer Bartnes overfor E24.

Klager til politiet

Politiet var til stede på flere av stedene der bøndene aksjonerte fredag morgen, skriver NTB.

På Jessheim fikk politiet på Romerike flere klager på traktorer som hindret trafikken og gjorde at folk ikke kom seg på jobb. I Vestby fikk blokaden ved ASKOs hovedlager fortsette etter at politiet like før klokken 7 meldte at de så seg nødt til å gripe inn.

Follo-politiet kunne også fortelle at de hadde mottatt klager på bønder som aksjonerte i Snipetjernveien og Regnbueveien på Langhus.

Bondelaget-sjef Bartnes, som selv befant seg ved ASKOs grossistlager på Kalbakken, forteller at Tines lastebiler fikk kjøre mens aksjonen pågikk, ettersom det var dagligvarekjedene de ønsket å ramme med aksjonen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå