– En hemsko for norsk finansindustri

Nordea mener ingen er tjent med de særnorske kapitalkravene – og at myndighetene bør harmonisere særnorske krav med de mindre strenge kapitalkravene i Europa.


<p><b>HASTEMØTE:</b> Næringsminister Monica Mæland inviterte mandag til et møte om kapitalsituasjonen for næringslivet. – Det var veldig dannende former, sier John A. Sætre i Nordea til E24.</p>

HASTEMØTE: Næringsminister Monica Mæland inviterte mandag til et møte om kapitalsituasjonen for næringslivet. – Det var veldig dannende former, sier John A. Sætre i Nordea til E24.

– Med særnorske krav på markedet for små og mellomstore bedrifter i Norge, så blir det ekstra utfordrende for segmentet å få tak i rimelig finansiering, sier John A. Sætre, leder for bankvirksomheten til Nordea.

Fredag ble det kjent at næringsminister Monica Mæland hadde kalt inn banktopper og andre interesseorganisasjoner til et hastemøte om norske bedrifters lånemuligheter.

Bakgrunnen for møtet er at næringsministeren har fått tilbakemeldinger på at bedrifter har problemer med å få lån.

I dag ble møtet avholdt i Nærings- og fiskeridepartementet sine lokaler i Kongens gate i Oslo.

Sætre var en av deltagerne.

– Mitt budskap var at vi har åpen butikk som vanlig. Vi har ikke strammet inn på vår utlånspraksis, vi har heller ikke slakket opp. Men vi registrerer at økte kapitalkrav fører til at en del segment må betale mer for å få lånefinansiering, sier han.

– Kapitalkrav kommer med en kostnad

– Det var veldig dannende former, svarer Sætre først på spørsmål om hvordan møtet var.

Han forteller at bankene fikk avklart at det «absolutt er kapital å låne ut», men at de norske kapitalkravene fører til at finansieringskostnaden for bankene blir dyrere.

– Dermed blir også finansieringskostnaden dyrere for bedriftene som skal låne kapital.

Banksjefen sier videre til E24 at alle er enige om at samfunnet trenger mer solide banker, derav strengere kapitalkrav, enn hva som har vært tilfellet før.

(Saken fortsetter under bildet.)

 <p><b>BANKSJEF:</b> – Vi registrerer at økte kapitalkrav fører til at en del segment må betale mer for å få lånefinansiering, sier John A. Sætre, leder for Nordeas bankvirksomhet i Norge<br/></p>

BANKSJEF: – Vi registrerer at økte kapitalkrav fører til at en del segment må betale mer for å få lånefinansiering, sier John A. Sætre, leder for Nordeas bankvirksomhet i Norge

Samtidig understreker Sætre at det må være konkurranse på likt nivå med bankene i de andre landene i Europa.

– Vi ønsker å få til en harmonisering av kapitalkravene i Europa og Norden. Det å ha særnorske kapitalkrav, det tror jeg er en hemsko for norsk finansindustri som ingen er godt tjent med, sier Sætre – som forteller at noe av konkurransen fra de andre nordiske bankene har blitt vel «på».

– Hva forventer du at kommer ut av møtet her?

– Ja…

– Eller er dette bare et møte for å møtes?

– Det er nok bare et møte. Det meste handler om at myndighetene bør være trygge på at bankene ikke har strammet inn. Myndighetene ønsker å ha et solid bankvesen, og det tror jeg at de er trygge på at de har fått, sier Sætre– men er kjapp med å legge til:

– Men jeg tror også de har fått det helt klart nå at kapitalkrav kommer med en kostnad – og den kostnaden er det til syvende og sist bedriftene som må betale, sier Sætre – som sier en eventuell endring er opp til myndighetene, som bør se til Europa når de fastsetter kapitalkravene.

Mæland skal se på ordninger i andre land

Næringsminister Monica Mæland sier til E24 at sammenkomsten i dag først og fremst var et lyttemøte basert på de innspillene regjeringen har mottatt de siste ukene.

Mæland forteller at informasjonen som har kommet opp på møte i dag har bekreftet inntrykket om at det i deler av Norge og næringslivet nå er veldig tøffe tak.

På spørsmål om hva som er årsaken til flere små og mellomstore bedrifter ikke får den finansieringen de trenger, svarer næringsministeren følgende:

– De er mindre solide. Også avhenger det selvfølgelig av innenfor hvilke segmenter de opererer.

(Saken fortsetter under bildet.)

 <p><b>NÆRINGSMINISTER:</b> Monica Mæland på vei inn for å avholde møtet om kapitalsituasjonen for næringslivet i Norge. Fiskeriminister Per Sandberg, som her ses i bakgrunnen, deltok også på møtet.<br/></p>

NÆRINGSMINISTER: Monica Mæland på vei inn for å avholde møtet om kapitalsituasjonen for næringslivet i Norge. Fiskeriminister Per Sandberg, som her ses i bakgrunnen, deltok også på møtet.

– Var det noen overraskende innspill eller nye perspektiver som du ikke hadde forventet å få på forhånd?

– Nei, det var egentlig ikke det. Annet enn at bankene var veldig tydelig på at de finansierer fortsatt gode prosjekter og ja… Vi har blitt bedt om å se på en del ordninger i andre land, som Storbritannia og Sverige. Og det har jeg sagt at vi skal, svarer næringsministeren. 

På spørsmål om at EUs kapitalkravregelverk tillater at banker i EU kan låne ut 1,5 millioner euro til en bedrift uten at dette slår inn i kapitaldekningen, svarer Mæland at Finansdepartement også var til stede på møtet og vurderer konkrete innspill videre.

– Dette er ikke noe quick fix. Det er ikke noen generell grunn til å lage en tiltakspakke. Vi må følge situasjonen, og vi må ha først og fremst en forutsigbar og økonomisk politikk. Det opplever jeg at er det aller viktigste budskapet fra samtlige, oppsummerer Mæland.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå