Seks hendelser som kan skape ny krise

Strateg lister opp seks faktorer som kan utløse ny krise i Europa. Men han velger selv å være optimist.

DEMONSTRASJONER: Det kan oppstå demonstrasjoner i både Hellas og Frankrike knyttet til valg. Også 1. mai er en risikofaktor, mener strateg.
DEMONSTRASJONER: Det kan oppstå demonstrasjoner i både Hellas og Frankrike knyttet til valg. Også 1. mai er en risikofaktor, mener strateg.

Normalt selger den irske sjefstrategen Lorcan Roche Kelly fra Trend Macro sine økonomiske analyser til en håndfull amerikanske hedgefond som vil ha enkle svar på vanskelige spørsmål.

På oppfordring fra E24 har han oppsummert hva som kan destabilisere Europa, når vi nærmer oss mai måned.

#1 1. mai

Arbeidernes internasjonale kampdag faller 1. mai, som er en dag hvor det gås i tog for å vise arbeiderklassens styrke og føre fram viktige saker for arbeidsfolk.

I 2012 kan dette være en katalysator for store demonstrasjoner i land som Frankrike og Spania:

- En indikator til hvordan folk virkelig føler om de voldsomme kuttene i Europa, vil være om det er veldig store demonstrasjoner 1. mai. Blir det store demosntrasjoner, kan det være at politikere følger ekstra med, sier Kelly til E24.

#2 Fransk valg

Sosialisten François Hollande seiret i første runde av det franske presidentvalget, men fikk overraskende sterk konkurranse fra ytterste høyre.

Siste runde i valget finner sted 6. mai, og det Hollande har sagt at han ikke vil ratifisere EUs finanspakt slik den står i dag.

Dette har vekket betydelig oppmerksomhet etter at Hollande vant første runde.

Det personlige forholdet mellom tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Nicolas Sarkozy har blitt ansett som en viktig brikke for å bevare stabiliteten i EU.

Nå kan denne bli splittet, selv om Kelly ikke forventer dette:

- Jeg tror ikke valget i Frankrike vil forandre forholdet mellom Frankrike og Tyskland, som mange frykter, sier Kelly og legger til:

#3 Gresk valg

Den 6. mai vil det også være valg i kriserammede Hellas.

Valget vil bli det første i Hellas siden gjeldskrisen i landet brøt ut for fullt mot slutten av 2009.

- Markedet kan tolerere nesten hva om helst fra Hellas, med unntak av at Hellas forlater euroen. Det er en fare for det, om man får en høyre- eller venstre-ekstrem regjering, sier Kelly.

- Limet som holder euroen sammen, er basert på tillit. Skulle Hellas forlate, kan hele euroen kollapse raskt.

#4 Vekst

Bruttonasjonalproduktet (BNP) i eurosonen falt med 0,3 prosent i fjerde kvartal 2011 sammenlignet med kvartalet før.

- Jeg tror markedet har priset inn fallende vekst i Europa frem til juni/juli. Europa vil ikke vokse i første halvår, sier Kelly.

- Men fortsetter denne dårlige tendensen, vil det bli et problem. Man har ekstremt lave forventninger akkurat nå.

#5 Kina

Den politiske superstjernen Bo Xilai ble nylig brått støtt ut i mørket i Kina.

Analytikere sier til nyhetsbyrået AFP at saken avdekker dype sprekker innad i partiledelsen. Det politiske dramaet skjer bare få måneder foran utskiftninger i partiets toppledelse, noe som bare skjer én gang per tiår.

- Vi ser uvanlige ting på den politiske siden i Kina, sier Kelly.

#6 Valg i USA

Det er ikke bare i Kina den politiske ledelsen potensielt skal byttes ut. Også USA avholder valg i høst, noe som som kan påvirke økonomien betydelig.

- Valget i USA kommer til å forstyrre markedet. USA har mange problemer, sier Kelly.

I forbindelse med hevingen av det mye omtalte gjeldstaket i USA, ble det skapt stort drama i USA, som bare var dager unna en utestengelsene av store deler av offentlige funksjoner.

Dette resulterte i fjor sommer med at USA ble nedgradert av S&P, som kom bare dager før EUs gjeldskrise for alvor tok av.

Oppsiden

Selv om det finnes mange forskjellige risikofaktorer i økonomien, velger Kelly å se lyst på fremtiden:

- Overraskelsesfaktorene nå er hovedsaklig på oppsiden. Skulle ledigheten i Spania nå en topp, skulle vi vekst i pengemengden over inflasjon, vil det være veldig positivt for økononmien. Det vil bety at krisepakkene fra Den europeiske sentralbanken når inn i økonomien..

- Makorøkonomisk data vil følges nøye. Overraskes det på oppsiden, vil dette sees på som veldig positivt.

Les også:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå