Skattefloke for Stoltenberg

Den nye statsministerboligen kan spise opp nesten hele lønnen til Jens Stoltenberg i form av skatteutgifter.

I går skrev Dagens Næringsliv om den nye statsministerboligen som blir en av landets mest ekslusive , og en budsjettsprekk på hele 166,2 millioner kroner for renoveringen det nye anlegget.

Helt siden planleggingen av statsministerboligen har skattespørsmålet vært en nøtt. Hovedregelen er nemlig at man benytter utleiepris for tilsvarende bolig som skattegrunnlag.

Leiepris på én mill.

Boligen er på 670 kvadratmeter, og gjengs leiepris i området St. Hanshaugen og Frogner ligger årlig på 1490 kroner per kvadratmeter. Det tilsier en leiepris på nærmere én million kroner.

Med en statsministerlønn som per i dag ligger på 1 071 000 kroner, ville det bare ha blitt vekslepenger igjen etter skatteoppgjøret. Nå åpnes likevel for at man delvis kan omgå denne regelen, ifølge seksjonssjef i Skattedirektoratet, Astrid M. Dugstad Tveter.

Slipper å leve på kona

- Når det gjelder tjenesteboliger hvor det eksempelvis foreligger reell boplikt, skal verdsettelsen begrenses til den boligstandard som skatteyteren kunne forventes å skaffe seg selv, sier Dugstad Tveter på generelt grunnlag, til Dagens Næringsliv.

Da kan det likevel hende at statsminister Jens Stoltenberg slipper å leve på konas lønn da han flytter inn i ny bolig høsten 2008.

Eksklusivt kvartal

Med Kongen som nærmeste nabo er det lite å si på beliggenheten til statsministerboligen i Inkognitogaten 18 som har et bruttoareal på 1.320 kvadratmeter.

Prisen på den forestående renoveringen økt kraftig fra det første anslaget på 125 millioner kroner. Nå estimeres investeringen til 291,2 millioner kroner, som blir prisen på anlegget, som foruten selve boligen består av representasjonsbolig i Parkveien 45 og gjestehus i Riddervoldsgate 2.

På forsiden nå