Spanias uavhengige regioner har et stort ansvar for at nasjonens underskudd i fjor ble på 8,5 prosent, mens målet var var seks prosent.

Nå kjemper statsminister Mariano Rajoy iherdig for å få de svært uavhengige 17 regionene til å redusere sine underskudd for å forhindre at Spania må få hjelp fra utlandet til å betjene sin statsgjeld.

Taler i dag

Klokken 13.00 onsdag skal statsministeren tale til de folkevalgte i sitt eget parti for å forklare de dypeste budsjettkuttene i Spania på tre tiår, ifølge nettavisen Bloomberg.

- Uten tvil står en stor del av Spanias fremtid på spill, sa statsministeren til senatorer tirsdag kveld da han oppfordret regionene til å få bedre balanse i sine budsjetter.

- Problemet er at markedene kan gi lån eller bestemme seg for å ikke gi lån, la han til.

Rajoy har trappet opp retorikken de siste ukene samtidig som Spanias statsgjeld har blitt et langt mindre populært investeringsobjekt i kapitalmarkedene.

Renteoppgang

Renten på spanske statsobligasjoner med 10 års løpetid har steget med over ett prosentpoeng etter at Rajoy 2. mars varslet at landet ikke ville klare å få redusert årets budsjettunderskudd til målet som er godkjent av EU.

12. mars ga EU Spania lov til å ha et budsjettunderskudd på 5,3 prosent i år. I 2011 var underskuddet 8,5 prosent.

Men for at den spanske statsministeren i det hele tatt skal klare å kutte i budsjettene, er han avhengig av å få de 17 uavhengige regionene med på å kutte sin pengebruk.

Les også: Må kutte i 18 budsjetter

Vil overføre ansvar

Der har han så langt fått støtte fra presidenten i Madrid-regionen, Esperanza Aguirre. Aguirre foreslo tirsdag at regionene skulle overføre ansvaret for en rekke politikkområder til staten.

Helse- og utdanningssektoren er blant politikkområdene presidenten i Madrid-regionen vil overføre til staten.

- Kan spare 48 mrd. euro

Aguirre sier overføring av politikkområder vil kunne gi innsparinger på i alt 48 milliarder euro.

Uansett er Spania avhengig av å gjenopprette tilliten i finansmarkedet. Der er det så langt lite hjelp å få.

- Tanken om at Spania skal klare å unngå en redningspakke kommer til å bli testet de nærmeste månedene, sier rentestrateg Harvinder Sian i Royal Bank of Scotland til Bloomberg.

- Vi tror markedet vil komme tilbake til de høyeste rentenivåene vi har sett og til og med gå over det, sier han om utsiktene for utviklingen i rentene på spansk statsgjeld.

Les også: Spania: - Har gjort en del fremskritt med reformer

Les også: Advarer mot spansk finanskrise neste år

Les også: Spania sliter med å låne penger