- Spania er i en krise av enorme proporsjoner

Nedgradering, ledighetshopp og fallende detaljhandel får Spanias utenriksminister til å bruke store ord.

BEKYMRET: Spanias utenriksministser Jose Manuel Garcia-Margallo.
BEKYMRET: Spanias utenriksministser Jose Manuel Garcia-Margallo.

Da spanjolene våknet opp fredag morgen fikk de nyheten om at landet deres hadde blitt flyttet to hakk ned på Standard & Poor's karakterskala for måling av lands kredittverdighet.

Og ikke før var den søte kaffen og søtsakene spanjoler flest pleier å nyte til frokost fortært, kom det flere dårlige nyheter om tilstanden i landets økonomi.

Fredag ble det nemlig offentliggjort statistikk som forteller at arbeidsledigheten i landet gjorde et hopp til over 24 prosent i 1. kvartal.

Les også: Nesten hver fjerde spanjol er arbeidsledig

I tillegg kom det statistikk som forteller at detaljhandelen falt med 3,7 prosent på årsbasis i mars. Det betyr at detaljhandelen i landet har falt i 21 måneder på rad.

- Forferdelige tall

- Tallene er forferdelige for alle og forferdelig for regjeringen. Spania er i en krise av enorme proporsjoner, var utenriksminister Jose Manuel Garcia-Margallo i et radiointervju fredag.

Halvparten av Spanias unge befolkning er uten arbeid og situasjonen utsiktene til ny økonomisk vekst blir ikke bedre av at regjeringen i landet er tvunget til å gjennomføre innsparinger på 42 milliarder euro i budsjettet for inneværende år.

Les også: - Spania når budsjettmålet

I Standard & Poor's begrunnelse for at landets kredittverdighet er nedjustert er frykten for at lav økonomisk vekst skal gjøre det vanskelig å kutte i budsjettunderskuddene en viktig faktor.

Les også: Spania nedgradert med to hakk

I tillegg er det frykt for at den spanske staten må ta regningen når bankene i landet skal tilføres minst 50 milliarder euro i ny kapital. Enkelte frykter at regningen kan bli så høy som 160 milliarder euro.

- Veldig utfordrende

- Det er en veldig utfordrende situasjon. Jeg tror ikke bankene er helt nede for telling ennå, men regjeringen må snart komme på banen og fortelle om hvordan de vil adressere problemene i bankene, sier økonomi Gilles Moec i Deutsche Bank til Bloomberg.

Så langt har regjeringen i Spanias sagt at de mener det ikke vil være behov for statlig innsprøyting av kapital til det spanske bankvesenet. Samtidig arbeider regjeringen med en plan for å få utenlandske investorer til å kjøpe ut en stor eiendomsportefølje fra spanske banker.

Men så langt er det få i markedet som tror på den spanske regjeringens ambisjoner.

Krisefondet

Og hvis den spanske staten må redde bankene i landet vil det gjøre at landets statsgjeld, som uansett er anslått til å vokse til 84 prosent av landets bruttonasjonalprodukt i år, kan komme til å øke til et uhåndterbart nivå.

Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB sa til E24 tidligere fredag at de ser for seg at situasjonen ender med at EUs krisefond går direkte inn i bankene med ny kapital.

Les også: - Krisefondet må redde Spanias banker

EU har bestemt at krisefondet skal kunne brukes til å skyte inn kapital i eurosonens banker. Men regelverket sier at det kun kan skje etter at alle andre muligheter er forsøkt.

Det gjør at Blomgren ser for seg stor turbulens før krisefondet kan komme på banen.

Les også: - Spania er inne i en ond, selvforsterkende sirkel

Les også: Spanias statsminister må kutte i 18 budsjetter

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå