Spansk regjering vil opprette «søppelbanker»

Regjeringen i Spania oppretter egne finansielle institusjoner som skal overta råtne lån fra bankene. Såkalte bad banks skal bidra til å få landets finansvesen på beina igjen.

LANG BANKKRISE: Spanske banker har vært i krise i fire år. Sent onsdag måtte staten overta en stor del av aksjekapitalen i Bankia.
LANG BANKKRISE: Spanske banker har vært i krise i fire år. Sent onsdag måtte staten overta en stor del av aksjekapitalen i Bankia.

Tiltaket er ledd i en større bankreform som regjeringen i Madrid la fram mandag. Alle landets bankselskaper blir pålagt å delta i opprettelsen av de nye institusjonene, som skal forsøke å få solgt faste eiendommer bankene sliter med å bli kvitt.

Drastisk

Økonomer betegner den spanske bankreformen som drastisk. Bankene får ordre om å sette av 30 milliarder euro, eller 227,5 milliarder kroner, i ny kapital til en «finansiell kollisjonspute», skriver nyhetsbyrået AFP.

– Planen vi nå legger fram, skal ikke påføre spanske skattebetalere utgifter, understreket finansminister Luis de Guindos. Regjeringens utspill skapte sterk uro i markedene i Spania, der hovedindeksen på børsen i Madrid straks falt med mer enn 3 prosent.

Utleie

Regjeringen vil gjøre det enklere å leie ut boliger, for dermed å skape bevegelse i det stivfrosne spanske boligmarkedet. Samtidig fortsetter den arbeidet med å få ned budsjettunderskuddet til 5,3 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) i år og 3,0 prosent neste år.

Regjeringens reformplan ble lagt fram etter at den spanske staten denne uken tok kontroll over bankkonsernet Bankia. Alminnelige spanjoler sitter igjen med regningen, og i helgen og mandag er det varslet store protestdemonstrasjoner.

Les også: Spansk krise skremmer Johnsen

Les også: Spanske Bankia gikk på eiendomssmell

Les også: Oljefondet trekker seg ut av Europas banker

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå