YS ber regjeringen ta høyde for delingsøkonomien

Hovedorganisasjonen YS krever at regjeringen tar grep før delingsøkonomien blir så stor at arbeidskulturen rammes.


<p><b>KREVER GREP FRA REGJERINGEN:</b> YS-leder Jorunn Berland ber regjeringen sette i gang arbeid for å revidere arbeidslivslovgivingen.</p>

KREVER GREP FRA REGJERINGEN: YS-leder Jorunn Berland ber regjeringen sette i gang arbeid for å revidere arbeidslivslovgivingen.

– Vi må ta konsekvensene av det vi tror blir morgendagens arbeidsliv. Vi er ikke negative til nye måter å organisere arbeidslivet på, men vi har ansvar for å ta vare på et trygt arbeidsliv, sier leder av YS Jorunn Berland til Klassekampen.

Hun ber regjeringen sette i gang arbeid for å revidere arbeidslivslovgivingen.

– Endringene vil komme, og da må rammeverket ta det opp i seg, så framtidige arbeidstakere har samme retter og plikter som i dag.

Delingsøkonomien er en samlebetegnelse for ulike nettbaserte måter å organisere tjenesteutveksling på.

I faglitteraturen kalles det plattformøkonomi, siden mange av de typiske eksemplene, som Uber og Airbnb ikke driver med deling, men er profittbaserte forretningskonsepter.

Felles for mange av plattformene er at de som utfører arbeid via dem, ikke kan regnes som ansatte, og at plattformene heller ikke regnes som arbeidsgivere.

YS er Norges tredje største hovedorganisasjon for fagorganiserte, med rundt 215.000 medlemmer.

Fagforeningen baserer seg på kollektive forhandlinger om lønns- og arbeidsvilkår, men det kan utfordres av plattformøkonomiens organiseringsformer.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå