Ikea åpner nytt varehus i Norge

Den svenske møbelgiganten skal åpne sitt syvende varehus i Norge. Denne gangen i Ringsaker.

<p><b>BRUMUNDDALEN NEXT:</b> Ikea kommer til Brumunddal. </p>

BRUMUNDDALEN NEXT: Ikea kommer til Brumunddal. 

Ikea har allerede inngått avtaler med kommunen om kjøp av tomt, og varehuset skal bli 25.000-30.000 kvadratmeter stort.

- Vi har merket et marked der oppe og har besluttet å bygge helt nytt varehus, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Christian Thommessen til E24.

Ferdigstilles i 2015

Han forteller at selskapet har kjøpt en tomt i industriområdet Nydal. Området ligger omtrent seks minutter nord for Hamar. 

- Byggingen vil settes i gang til neste sommer, og varehuset skal etter planen stå ferdig i 2014-2015, sier Thommessen.

Det skal ansettes rundt 200 personer når varehuset ferdigstilles, i tillegg kommer arbeidsplasser som en del av byggingen.

- Vi skal ha fokus på å bruke lokale krefter både til byggingen og etterhvert vedlikehold av bygget, sier han.

Strålende fornøyd

Ordfører Anita Ihle Steen i Ringsaker kommune forteller at dette er svært gode nyher for kommunen og lokalsamfunnet.

- Dette er jo en stor global næringsaktør som har valgt å komme til oss, og det er klart vi er veldig stolte, sier hun til E24.

Hun forteller at Ikea skal opere med et kundegrunnlag på én million besøkende i året, og at lokalsamfunnet kommer til å nyte godt av kundene.

<p><b>STOLT:</b> Ordfører i Ringsaker kommune Anita Ihle Steen er godt fornøyd med etableringen av Ikea, og frykter ikke at møbelkjempen skal utkonkurrere lokale aktører.  </p>

STOLT: Ordfører i Ringsaker kommune Anita Ihle Steen er godt fornøyd med etableringen av Ikea, og frykter ikke at møbelkjempen skal utkonkurrere lokale aktører.  

- Ikea er jo ikke sett på som en butikk, men heller en destinasjon, sier hun.

Hun er ikke redd for at Ikea skal føre til massekonkurser rundt om i møbelbransjen i Brumunddal.

- Ikea har et veldig vennlig opplegg med tanke på lokale næringsdrivende. Planen er at de skal utfylle et segment som ikke er her foreløpig, sier hun.

Ønsker Ikea velkommen

De lokale møbelbutikkene deler ordførerens syn på Ikeas  etableringsplaner, og ser frem til aktøren kommer på plass.

Butikksjef for Fagmøbler i Brumunddal, Inge Midtlien, er ikke bekymret over Ikea sitt innrykk i kommunene, og tror etableringen av det nye varehuset vil komme mange til gode.

- I utgangspunktet er ikke dette noe vi er redd for, nei. Vi har noe annet innhold i butikkene våre, og tror vi kan fortsette driften og heller suplementere Ikea, sier han til E24. 

Han forteller at de fleste av dagens kunder hos Fagmøbler kommer fra lokalmiljøet og rundt fem-seks mil unna butikken.

- Med etableringen av Ikea kommer det til å strømme flere kunder til byen, noe vi håper å kunne nyte godt av også, sier han. 

I det store og hele mener Midtlien det blir positivt å få Ikea til tettstedet.

En undersøkelse Norstat har foretatt for Ikea viser at sju av ti ønsker Ikea til Hedmark og Oppland, skriver Ringsaker kommune.

<p><b>INTERNASJONALT:</b> Bildet viser en Ikea-kunde i et varehus i Stoughton, Massachusetts. I 2014/15 åpner Ikea butikk mellom Hamar og Brumunddalen.  </p>

INTERNASJONALT: Bildet viser en Ikea-kunde i et varehus i Stoughton, Massachusetts. I 2014/15 åpner Ikea butikk mellom Hamar og Brumunddalen.  

-Vurderer å kjøpe nabotomta

Morten Helset driver Helset Møbler i Elverum og Hamar, og blir positivt overrasket da E24 ringer og forteller han om møbelkjempens planer.

- Å få en slik møbelgigang opp hit til oss tror jeg helt ærlig er bare positivt. Det tror jeg vil lokke flere kunder til oss andre som holder på med møbler, også.

-Ikea er såpass spesielle og populære at dette blir bare en vinn vinn situasjon for oss, sier han.

Mens han står i telefonen med E24 vurderer han om han skal se på mulighetene for å etablere seg på nabotomta.

-  På sikt hadde jo ikke det vært dumt. Med Ikea vegg-i-vegg ville jo veldig mange tatt turen innom. Det er absolutt en tanke, sier han.

Vil ha Ikea til Tromsø

Kim Hauglid startet i 2005 en underskriftskampanje for å få IKEA til Nord-Norge. Han er glad på hedmarkingenes vegne, men er trygg på at IKEA fortsatt skal etablere seg «nordpå».

-På toppen hadde vi 30.000 som hadde underskrevet kampanjen vår og vi venter med glede på IKEA. De har sagt at de skal bygge i Tromsø og det siste som er kjent er at de har funnet en fire-fem alternative tomter i Tromsø som de vurderer, sier Hauglid. 

-IKEA er jo ikke veldig åpne med planene sine, men Tromsø kommune har bekreftet at de har vært i samtaler med IKEA om en etablering i byen, forteller han.

(Saken fortsetter under bildet)

<p><b>FLERE VIL HA IKEA:</b> Kim Ottar André Hauglid har jobbet lenge med å få Ikea til Nord-Norge. Han unner Brumunddølene varehuset og håper Ikea også kommer nordover i fremtiden. </p>

FLERE VIL HA IKEA: Kim Ottar André Hauglid har jobbet lenge med å få Ikea til Nord-Norge. Han unner Brumunddølene varehuset og håper Ikea også kommer nordover i fremtiden. 

Optimist

Hauglid forteller at han ikke lenger er så aktiv med kampanjen fordi IKEA ser ut til å ha kommet langt i planleggingen rundt en Tromsø-etablering.

- Når de har valgt endelig tomt, går det sikkert et par år får åpningen. Så det er nok ikke altfor lenge til vi får IKEA, avslutter en håpefull Hauglid.

Verdens største møbelforretning

Ikea blir en solid bidragsyter til arbeidsplasser i Brumunddalen som har rundt 9.000 innbyggere.

Hamar Arbeiderblad skriver at Ringsaker kommune har store og attraktive næringstomter på Pellerviken, Granjordet, Nydal og Rudshøgda, og Ikea har altså valgt Nydal øst - som ligger mellom Hamar og Ringsaker. 

Varehuset blir Ikeas syvende utsalgssted i Norge. Fra før er den svenske møbelgiganten etablert i Oslo, Asker, Stavanger, Trondheim, Bergen og Kristiansand.

Ikea er verdens største møbelforretning med 332 butikker i 38 land.

LES OGSÅ:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå