<b>MØTER MOTSTAND:</b> Ikea har jobbet lenge med planene for å bygge et nytt kjøpesenter i Vestby, sørøst for Oslo. Nå sier Fylkesmannen og Landbruksdepartementet nei til planene.
MØTER MOTSTAND: Ikea har jobbet lenge med planene for å bygge et nytt kjøpesenter i Vestby, sørøst for Oslo. Nå sier Fylkesmannen og Landbruksdepartementet nei til planene.

Ikea fikk nei til nytt varehus

Møbelgiganten Ikea har fått grønt lys for et nytt varehus fra grunneier og kommunen, men fordi det skal bygges i en kornåker setter fylkesmannen og Landbruksdepartementet foten ned.

Planen er at 135.000 kvadratmeter med landbruksareal i Vestby skal brukes til varehus og parkeringsplass til 1.000 biler. Ikea sier de vil flytte matjorda til et annet sted.

Vil verne matjord

Men Fylkesmannen i Oslo og Akershus sier nei, og får støtte også fra Landbruks- og matdepartementet, skriver Aftenposten.

– Vi må tørre å tenke lenger enn på kortsiktig gevinst. Jeg er sterkt imot at dette jordbruksarealet skal forsvinne, sier statsråd Trygve Slagsvold Vedum.

– Matjord er en knapphet i Norge. Vi kan ikke akseptere at noe av vårt beste landbruksareal ikke lenger skal brukes til å produsere mat, sier han. Han ønsker tvert imot at produksjonen av korn i Norge skal øke.

Vurderte åtte alternativer

Ikea valgte Delijordet i Vestby til sitt nye varehus i Follo-området etter å ha vurdert åtte alternative tomter.

<b>SETTER FOTEN NED:</b> Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum
SETTER FOTEN NED: Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum

Først så Ikea for seg Delijordet i Vestby, men etter å ha fått beskjed om at matjorden her er svært fruktbar tok de to skritt tilbake og leide inn arkitetktselskapene IK Arkitektur og Urbanise for å finne alternative tomter.

Lokaliseringsanalysen konkluderte med at Vestby-tomten er eneste alternativ.

- Vi har kommet frem til at Delijordet er det riktige for oss. Det er i forhold til både nasjonale, regionale og Ikeas forutsetninger, sa eiendomssjef Bård Stang-Lund Valasjø til E24 i oktober.

LES OGSÅ: 135 mål matjord skaper hodebry for Ikea

Ikea håpet i utgangspunktet at de skulle klare å åpne dørene til varehuset i Vestby innen tre år. Nå spøker det for den tidsplanen.

Utvider kraftig

Ikea har i dag seks varehus i Norge, men Ikea-ledelsen har planer om å utvide med nye varehus en rekke steder.

I fjor ble det kjent at de skal etablere seg på Ringsaker i Hedmark. Her er målet å åpne varehuset ved årsskiftet 2014/2015.

I tillegg åpner de i Danebo mellom Sandefjord og Larvik i løpet av 2015.

I slutten av januar ble det kjent at Ikea planlegger et nytt varehus på Nordvestlandet, og her er det allerede lokaliseringskamp mellom de aktuelle kommunene.

LES MER: Kommunene på Nordvestlandet «kriger» om Ikea

I tillegg til dette har Ikea planer om å kommer nordover, nærmere bestemt til Tromsø.

Les mer om Ikea:

STILLINGER

Bedrift I SAMARBEID MED PROFF.NO

Næringsliv