For mange turister til New Zealand

New Zealand har opplevd en enorm turistboom og tjener store summer på de besøkende. Men de har verken nok hotellrom, parkeringsplasser eller offentlige toaletter til å møte etterspørselen. 


<p><b>NATUROPPLEVELSER:</b> Turister strømmer til New Zealand for å oppleve den storslåtte naturen. </p>

NATUROPPLEVELSER: Turister strømmer til New Zealand for å oppleve den storslåtte naturen. 

Forrige måned var en gruppe på 53 eldre amerikanske turister på ferie i Auckland. Flyet de skulle ta hjem ble forsinket, slik at de måtte bli en ekstra natt. Det skulle vise seg å bli et problem.

Alle hotellene i byen var nemlig fulle. Gruppen ble dermed innlosjert i et tradisjonelt Maorihus, hvor de måtte sove på madrasser på gulvet i en hall på størrelse med en tennisbane, skriver Bloomberg

– Vi tullet med dem om at det var litt som å være ung igjen på en amerikansk sommercamp, sa Jenny Nuku ved senteret. 

Til tross for en unik kulturopplevelse illustrerer dette hvordan turistboomen i New Zealand presser infrastrukturen i landet til bristepunktet. 

I fjor kom det 3,5 millioner på besøk. Det var 480.000 mer enn hva som ble anslått for utviklingen for noen år tilbake. 

Ikke nok hoteller

– Hvis vi ikke fikser disse tingene og ser framover legger vi lokk på vår egen vekst, sier Quinton Hall, leder for en av de største turistoperatørene i landet, Ngai Tahu Tourism. 

– Vi har et naturlig lokk på høysesongen akkurat nå, fordi vi rett og slett ikke har nok overnattingssteder i New Zealand. Selv om flere vil komme hit finner de ikke noe sted å sove. 

I 2016 økte turismen med 12 prosent. Innen 2022 er det ventet 4,5 millioner besøkende i året. Det er bare noen hundre tusen færre enn hele New Zealands befolkning. 

Regjeringen anslår at at det vil være en mangel på mer enn 4500 hotellrom i 2025, selv om byggeplaner for 5200 nye rom allerede er iverksatt.  

I Auckland er hotellene i snitt fylt opp til 86 prosent av kapasiteten gjennom året. I februar var tallet oppe i 96 prosent. 

Men det er ikke bare i byene turismen skaper problemer. I regionene støter de nå på problemer med nok parkeringsplasser og offentlige toaletter.

Kan ødelegge naturopplevelsen

Mange av de mest storstilte naturopplevelsene og turistattraksjonene ligger i nærheten av mindre byer. Disse generer ikke nok skatteinntekter til å betale for parkeringsplasser og resteplasser for alle de besøkende.

Det betyr at fasiliteter som er beregnet på et par hundre mennesker per dag nå blir brukt av flere tusen turister. 

Flere steder er de nødt til å sette opp midlertidige toaletter i høysesongen fordi byens avløpsfasiliteter ikke er tilstrekkelige. Andre steder går ubehandlet kloakk rett ut i nærmeste elv. 

Overbelastningen gjør at man nå er bekymret for at dårlige turistopplevelser vil skade landets rene og grønne image, og dermed også hele turistbransjen. 

For nettopp denne bransjen tjente 86 milliarder kroner på besøkende fra utlandet i fjor, og utgjør en femtedel av landets eksport. 

Denne uken ble det estimert at det er behov for omtrent 8,3 milliarder kroner for å møte etterspørselen i infrastrukturen. Myndighetene har allokert rundt 103 millioner. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå