SV vil ha flyskatt til lyntog

SV vil innføre en egen flyavgift mellom de største byene og øremerke pengene til en statlig etat som skal utrede, planlegge og bygge lyntogbaner i Norge.


<p><b>FLYSKATT</b>: SV, her ved Karin Andersen og Snorre Valen, går inn sfor flyskatt mellom storbyene.</p>

FLYSKATT: SV, her ved Karin Andersen og Snorre Valen, går inn sfor flyskatt mellom storbyene.

Partiet vil også omprioritere innen samferdselsbudsjettet fra vei til bane og skrinlegge planene om en tredje rullebane på Gardermoen.

I en politisk uttalelse som ble vedtatt under landsmøtet lørdag, slås det fast at lyntog skal redusere reisetiden til 2,5 timer mellom de største byene i Sør-Norge og mellom de skandinaviske hovedstedene. Fartsstandarden på de nye strekningene skal ifølge partiet være minst 250 kilometer i timen.

Lyntog er en gammel kjenning i SV-sammenheng. Partiet har gått til valg med krav om slik satsing flere ganger tidligere.

Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes har i tillegg fremmet et forslag for landsmøtet om å bruke deler av oljefondets inntekter til å bygge en «effektiv og hurtig jernbane i hele landet». Et lignende forslag er også fremmet av stortingsrepresentant Karin Andersen.

Voteringen om oljepenger til jernbane finner sted søndag.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå