EU-topp sier Spania ikke trenger krisehjelp

Innrømmer likevel at den økonomiske situasjonen i landet er uoversiktlig.

EIENDOMSKOLLAPS: Det spanske eiendomsmarkedet kollapset i 2007, og fortsatt risikerer spanske banker å ta tap etter byggeboomen.
EIENDOMSKOLLAPS: Det spanske eiendomsmarkedet kollapset i 2007, og fortsatt risikerer spanske banker å ta tap etter byggeboomen.

EU-kommisjonens talsmann Olivier Bailly sier, ifølge flere internasjonale medier, at EU fortsatt mener Spania vil klare å rydde opp i den økonomiske krisen i landet.

I løpet av de siste dagene har rentene på spanske statslån steget markant, og var tirsdag så vidt over seks prosent, før de falt litt tilbake igjen.

Under en pressekonferanse onsdag formiddag ble Bailly spurt om ikke den stigende renten vil resultere i at Spania må finansiere budsjettunderskuddene ved hjelp av lån fra sine partnere i EU, heller enn i kapitalmarkedene.

Bailly avviser dette, og sier EU-kommisjonen fortsatt står fast på sine vurderinger om at Spania vil finne veien ut av uføret selv.

Store underskudd

Statsminister Mariano Rajoy jobber nå på spreng med å få ned budsjettunderskuddet i Spania.

Ifjor endte underskuddet på 8,5 prosent. For budsjettåret 2012 har Spania gått med på en avtale med EU om at underskuddet skal reduseres til 5,3 prosent.

- Uten tvil står en stor del av Spanias fremtid på spill, sa Rajoy til senatorene i overhuset i Spania tirsdag kveld.

Les også: - Spanias fremtid står på spill

Statsministerens problem er at en god del av underskuddet i Spania skyldes at landets 17 regioner har en stor grad av uavhengighet, og selv er ansvarlig for store budsjettposter.

Les også: Spanias statsminister må kutte i 18 budsjetter

Nå jobber Rajoy og resten av regjeringen på spreng for enten å få regionene til selv å kutte i sine budsjetter, eller å overføre politikkområder til Madrid.

Ifølge avtalen med EU skal Spania legge frem statsbudsjettet for EU-kommisjonen innen utgangen av april. Så langt har kommisjonen ikke mottatt det.

Bailly innrømmer at EU-kommisjonen hadde forventet å få et utkast til budsjett allerede i begynnelsen av denne måneden. At EU-kommisjonen ikke har fått det forklarer Bailly med en «uoversiktlig politisk situasjon».

(Saken fortsetter under bildet)

DEMONSTRASJONER: Spanske arbeidsledige har i 2012 tatt til gatene. Spesielt har det vært store mengder unge, etter at ungdomsledigheten i Spania er over 50 prosent.
DEMONSTRASJONER: Spanske arbeidsledige har i 2012 tatt til gatene. Spesielt har det vært store mengder unge, etter at ungdomsledigheten i Spania er over 50 prosent.

Bankfrykt

I tillegg til at de autonome regionene belaster sentralregjeringen med store underskudd, trues også statsfinansene av en svekket banksektor.

Spanske banker har måttet ta store tap i kjølvannet av kollapsen i boligmarkedet i landet. Sannsynligvis vil mange banker trenge betydelig kapitalinnsprøyting for å overleve.

Problemet er at det finnes liten risikovillig privat kapital. Dermed kan regjeringen i Madrid ende opp med å måtte ta regningen.

- De fleste av landets banker lever på kunstig åndedrett fra den europeiske sentralbanken, men bankenes aktiva forsetter å forringes i takt med fallende eiendomspriser og stigende arbeidsledighet, sier kredittanalytiker Georg Grodzki i Legal & General Investment Management til Reuters.

I januar passerte antall arbeidsledige i Spania fem millioner mennesker, noe som tilsvarer 22,8 prosent av arbeidsstokken.

Les også:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå