Hellas-ekspert: - Det blir nyvalg

Sosialistpartiet PASOK har nå tatt over stafettpinnen for å få til en koalisjonsregjering i Hellas. Greske politikere er så uenige at det går mot nyvalg, sier ekspert.

ANSTRENGT FORHOLD: Forholdet mellom EU og Hellas er under press etter valget på søndag. Hvis ikke Hellas følger opp avtalte sparetiltak kan landet risikere full stopp i utbetalinger fra IMF og EU.
ANSTRENGT FORHOLD: Forholdet mellom EU og Hellas er under press etter valget på søndag. Hvis ikke Hellas følger opp avtalte sparetiltak kan landet risikere full stopp i utbetalinger fra IMF og EU.

Det greske valgsystemet er satt opp slik at de store partiene etter hvert valg får noen dager hver til å finne frem til en styringsdyktig regjering.

Først fikk sentrum-høyre partiet Nytt Demokrati (ND) sjansen. Selv om de vant valget, klarte de ikke å få til en løsning.

Onsdag kveld ble det klart at partileder Alex Tsipras i det venstre-radikale Syriza-partiet heller ikke klarte oppgaven.

Nå blir det opp til sosialistpartiet PASOKs leder Evangelos Venizelos å prøve på nytt. Det melder den greske avisen Ekathimerini i dag.

PASOK endte på en tredjeplass i valget, bak venstre-radikale Syriza.

- Selv med dette nederlaget har partiet klart å massivt endre den politiske arena, hvor utenlandske kreditorer nå er mer åpne for å reforhandle redningspakkens ensidige krav. Vi har tvunget Europa til å snakke om de store endringene etter valget i Hellas, sier Syrizas partileder Tispras til avisen.

- Hvis Hellas vil forbli i eurosonen, finnes det ingen bedre løsning enn veien som allerede er valgt. Man kan ikke ha den ene uten den andre, sa Tysklands finansminister Wolfgang Scheuble til avisen, med referanse til avtalen om store kutt i offentlige budsjetter i bytte mot utbetaling av redningslånene.

Ingen kutt, ingen penger

Ifølge avtalene må Hellas vedta kutt på totalt 14,5 milliarder euro i juni for at utbetalingene fra IMF og EU skal fortsette, melder BBC.

BBCs Mark Lowen i Athen sier PASOK-partiet er ekstremt upopulære.

- De sees på som arkitektene bak sparetiltakene og svertes av korrupsjonsanklager, sier Lowen.

På onsdag skal EUs redningsfond ha bestemt seg for å holde tilbake én milliard i utbetalinger før et møte mellom EUs finansministre på mandag.

- Det ender med nyvalg

- Det blir sannsynligvis nyvalg innen 30 dager, sier Asimina Michailidou, postdoktor ved ARENA Senter for europaforskning på Universitetet i Oslo.

Hun forklarer at avstanden er for stor mellom politikerne på nåværende tidspunkt.

- Alle partilederne har allerede møttes uten at de har blitt enige om noe. Neste steg er at presidenten innkaller til en samling for å finne en løsning. Men det vil heller ikke gi noen resultater, tror jeg, sier Michailidou.

Hva resultatet av et nyvalg vil bli, er usikkert. Men tallene fra valget på søndag viser at utfallene kan bli dramatiske. Søndag fikk det nynazistiske partiet Gylden daggry plasser i parlamentet.

- Det er særlig problematisk hvordan Tyskland oppfører seg. Velgerne føler at de blir truet. Tyskland oppfører seg ikke på en diplomatisk måte med utsagnene de kommer med, avslutter Michailidou.

Ryktebørs

Torsdag ettermiddag har Aten-børsen steget kraftig på koalisjonsforhåpninger, melder Dow Jones.

Les mer:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå